Очаква се тази седмица Европейската централна банка отново да замрази

...
Очаква се тази седмица Европейската централна банка отново да замрази
Коментари Харесай

ЕЦБ отново ще запази лихвените проценти в очакване на по-ясни признаци за инфлацията

Очаква се тази седмица Европейската централна банка още веднъж да замрази лихвените проценти, като чиновниците се притесняват да стартират да ги понижават, преди да видят повече доказателства, че неотдавнашният спад на инфлацията ще бъде резистентен.


След като ЕЦБ стартира невиждана акция за стягане на паричната политика, с цел да укроти лудо растящите потребителски цени, инфлацията в еврозоната се забавя устойчиво от пика от над 10% в края на 2022 година

Според предварителните данни през февруари тя се намали до 2,6%, което е спад по отношение на 2,8% през януари и не е надалеч от задачата на ЕЦБ от два %.

В същото време вероятностите са мрачни, като еврозоната едвам избегна техническа криза през втората половина на 2023 година, натежала от неприятното показване на най-голямата ѝ стопанска система - Германия.

Макар че забавянето на инфлацията и утежняването на стопанската система би трябвало да подсилят причините за понижаване на лихвените проценти, пътят на инфлацията надолу е неравномерен и формалните лица не престават да се тормозят да завършат " последната миля " до задачата на централната банка.

Очаква се основаният във Франкфурт Управителен съвет на ЕЦБ да задържи главния лихвен % по депозитите на рекордното равнище от четири % за четвърто следващо съвещание в четвъртък. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР