Очаква се съдебните заседатели да разгледат иска за клевета на

...
Очаква се съдебните заседатели да разгледат иска за клевета на
Коментари Харесай

Съдят Fox News за дезинформация за изборите в САЩ през 2020 г.

Очаква се правосъдните заседатели да прегледат желае за клюка на компания за машини за гласоподаване на стойност 1,6 милиарда $ против Fox News в развой, който ще сложи на тестване отбраната на Първата корекция и ще разкрие ролята на мрежата в разпространяването на дезинформация за откраднати президентски избори през 2020 година

Началото на процеса идва с еднодневно отсрочване, предоставено от съдията, наблюдаващ делото, в опит да се ревизира дали двете страни могат да реализират съглашение, заяви „ Индипендънт ”.

Dominion Voting Systems, основаната в Денвър компания, има за цел да потърси отговорност от Fox за излъчването на подправени изказвания за изборни измами, които не престават да вълнуват американската политика. Съдията от Върховния съд на Делауеър Ерик Дейвис ще управлява процеса.

Този съд ще прегледа деликатно стандарта за клюка, по който работят американските медии в продължение на съвсем шест десетилетия, ще разкрие подмолната активност във Fox News след изборите през 2020 година и ще хвърли светлина върху потока от дезинформация след изборите, които тогавашният президент Доналд Тръмп загуби от Джо Байдън.

Звезди на Fox News като Тъкър Карлсън и Шон Ханити, както и създателят на компанията Рупърт Мърдок, ще дадат показания по време на шестседмичния развой, само че не е ясно дали в първия ден ще бъдат призовани очевидци.

Dominion твърди, че Fox News е компрометирала бизнеса на компанията за гласоподаване и е подложила чиновниците ѝ на закани, като я е замесила лъжливо в избирателен скрит план.

В седмиците след изборния ден известни водещи от Fox News доведоха съдружници на Тръмп, които твърдяха, че машините на Dominion са били програмирани да откраднат гласове от републиканеца и да ги прибавят към общия брой на демократите.

Водещите и ръководителите на Fox не повярваха на изказванията, само че все пак ги излъчиха.

" Fox популяризира и поддържа една от най-вредните неистини в историята на страната ", пишат юристите на Dominion в правосъдно дело.

Посочвайки връзките сред фигури на Fox, Dominion твърди, че мрежата умишлено е нараснала лъжите в името на рейтингите.

Fox поддържа това, че просто е съобщила за разногласието на Тръмп по отношение на изборните резултати и е оставила неговите юристи и съдружници да приказват.

Fox сподели, че домакините от време на време загатват неналичието на доказателства за обвиняванията и означават, че Dominion отхвърля изказванията.

Федерални и щатски изборни чиновници, изчерпателни прегледи в щати на бойното поле и основният прокурор на Тръмп не откриха доказателства за необятно публикувана машинация, която би трансформирала резултата от изборите, или достоверни доказателства за опорочаването на вота.

Много източници, даже с назначени от Тръмп съдии, отхвърлиха обвиняванията му в машинация. В случая Dominion Дейвис разгласи, че е „ кристално ясно “, че изказванията по отношение на компанията за машини за гласоподаване са подправени.

Ключов въпрос за журито е дали Fox е работил със преднамереност, юридически стандарт, който се ползва в каузи за клюка, когато обществени персони упрекват медии. Този стандарт се ползва за умишлено издание или лъчение на лъжи или за работа с „ неразумно неуважение “ към това дали е истина.

Dominion уточни връзки, в които вътрешни лица на Fox отхвърлят и даже се подиграват на изказванията за манипулиране на вота. Вицепрезидент на Fox Corp. ги назова „ умопомрачително луди “.

Тъкър Карлсън, най-голямата звезда на Fox News, даже изрази пренебрежение към Тръмп, чиито поддръжници образуваха ядрото на феновете на мрежата. Текстове, разкрити като част от делото, демонстрират, че той буйно ненавижда някогашния президент и споделя, че скоро мрежата ще може да пренебрегва Тръмп.

Рупърт Мърдок, създател на Fox News и ръководител на Fox Corp., намира изказванията за изборите за „ в действителност луди “, съгласно изпратен от него имейл.

„ Страхувам се, че тези ужасни неща навреждат на всички. Вероятно и нас “, сподели Мърдок на основния изпълнителен шеф на Fox News Сюзан Скот в различен имейл.

И въпреки всичко диалозите за конспирацията за гласуването продължиха да се излъчват по Fox седмици след гласуването.

В изказването си по случая Мърдок призна, че президентските избори през 2020 година са били почтени, като в същото време призна, че мрежата е разпространявала дезинформация.

Fox твърди, че Dominion избира от персоналните известия и излъчва преписи и показания на разнообразни чиновници на мрежата, като в същото време подценява други мнения и подтекст, който е по-благоприятен. Мрежата също по този начин твърди, че изказванията на компанията за изгубен бизнес са всеобщо пресилени.

Мрежата също имаше проблеми със съдията по делото. Дейвис разкритикува мрежата за „ неправилно показване “ и закъсняло откриване на информация по случая.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР