Очаква се ръчен часовник, принадлежал някога на последния китайски император

...
Очаква се ръчен часовник, принадлежал някога на последния китайски император
Коментари Харесай

Луксозен часовник на последния китайски император се очаква да достигне цена от 3 млн. долара

Очаква се ръчен часовник, принадлежал в миналото на последния китайски император
Айсин Джоро Пу И, да доближи цена от над 3 млн. $, когато бъде разгласен за продажба в Хонконг този месец.

Огромната оценка се дължи частично на рядкостта на Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune - един от едвам осемте съществуващи часовника. Но съгласно аукционна къща Phillips, която провежда продажбата, седемцифрената оценка се дължи и на забележителната история на 86-годишния часовник, който е бил отвеян в Сибир по време на петгодишния затвор на някогашния държател в Съюз на съветските социалистически републики.

Платиненият часовник с диаметър 1,2 инча има циферблат с арабски числа, стрелки от розово злато и функционалност " фаза на Луната ", която демонстрира какъв брой забележима е Луната от Земята във всеки един миг. Някои от вътрешните му механизми датират от 1929 година, макар че моделът е продаван от Patek Philippe - швейцарски производител на часовници, прочут с монтирането на комплицирани механизми в тънки корпуси - едвам през 1937 година
 width=

Пу И  на фотография в град Чанчун на 22 март 1932 година, след встъпването му в служба като глава на новосъздадената, следена от Япония страна Манджоу-Го. Кредит: AP

Не е известно по какъв начин Пу И се е сдобил с часовника, въпреки че съгласно данните в началото е бил продаден посредством първокласен магазин в Париж. Phillips прибавя, че исторически документи потвърждават, че някогашният император го е взел със себе си в руски затворнически лагер в Хабаровск. По-късно той го подарява на Георгий Пермяков, който владее свободно мандарин и служи като негов преподавател и преводач от съветски език по време на престоя му в пандиза.

Пу И, чийто живот е в основата на наградения с " Оскар " през 1987 година филм " Последният император ", се възкачва на трона през 1908 година като напълно дребен. Той е заставен да абдикира по-малко от четири години по-късно, когато републикански протест смъква династията Цин, макар че му е разрешено да продължи да живее в императорския замък в Пекин (и за малко е възобновен като император през 1917 г.).

През 1924 година той бяга от Пекин и подписва съюз с Япония, която по-късно го слага за император на своята марионетна страна Манджоу-Го в североизточната част на Китай, област Манджурия. След провалянето на Япония във Втората международна война Пуйи е хванат от руските сили и държан като военнопленник. Според Филипс той дава часовника на Пермяков през 1950 година, тъкмо преди някогашният император да се върне в Китай, с цел да бъде съден за военни закононарушения.

Според прессъобщение Phillips прекарва три години в изследване на историята на предмета и потвърждаване на произхода му - развой, който Томас Пераци, началник на отдела за часовници на аукционната къща за Азия, разказва в изказване като " невиждан проучвателен план със международен екип от експерти по часовници, историци, публицисти и учени ".

В каталожния си лист Phillips цитира племенника на Пу И- Юян (който е бил в пандиза дружно с него), който си спомня в записките си, че чичо му е носил часовника " ден за ден ", до момента в който е бил в Манджукуо. В каталога се споделя също, че преди този момент Пу И е подарил часовника на племенника си, само че по-късно го е изискал назад, с цел да го даде на Пермяков.

Почти десетилетие след завръщането си в Китай Пу И е опрощение и до гибелта си през 1967 година живее като граждански в Пекин. Междувременно Пермяков съхранява часовника до гибелта си през 2005 година, след което той е предаден на наследниците му, преди актуалният му притежател да го съобщи на Филипс през 2019 година Часовникът към този момент е показван в Ню Йорк, Сингапур, Лондон и Тайпе и ще пътува до Женева, преди да се върне в Хонконг, където ще бъде пуснат в продажба в новата азиатска централа на Phillips на 23 май.
Часовникът се предлага дружно с няколко други някогашни притежания на Пу И. Сред тях са 15 акварела, приписвани на зетя на Пу И - Гобуло Рунци, и алено хартиено ветрило, също харизано на Пермяков, със стихотворение, изписано от някогашния император.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР