Очаква се Народното събрание (НС) да обсъди декларацията в подкрепа

...
Очаква се Народното събрание (НС) да обсъди декларацията в подкрепа
Коментари Харесай

Парламентът днес ще обсъди декларация в подкрепа членството на Украйна в НАТО

Очаква се Народното събрание (НС) да разиска декларацията в поддръжка участието на Украйна в НАТО. Тя беше подкрепена във вторник от външната комисия на Народното събрание. „ За “ гласоподаваха 11 народни представители, срещу бяха трима.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11026
Вносителите са ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната-Демократична България “, Движение за права и свободи и „ ИТН “.

В плана се споделя, че 49-ото Народно заседание декларира, че най-прекият и мечтан път за възобновяване на мира в Украйна, Черноморския район и Европа, е цялостното и неотложно непринудено отдръпване на Руската федерация отвън интернационално приетите граници на страните на всички наранени от нея суверенни страни.

Народно събрание изрично упорства за преустановяване на нуклеарния шантаж, както и за всички дейности на Руската федерация, които са в остро несъгласие с Устава на Организация на обединените нации и съставляват най-сериозния удар против мира и благоденствието, както на европейските, по този начин и на съветския нации. Подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е дълготраен и обективен мир.

За да бъде обезпечена способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, Народно събрание упорства институциите в България да не престават да ѝ оказват политическа, финансова, филантропична, военна, военнотехническа поддръжка, до цялостното възобновяване на суверенитета ѝ в интернационално приетите граници, се показва в документа.

49-ото Народно събрание удостоверява цялостната си поддръжка за самостоятелната от външни фактори политика на НАТО на „ Отворени порти “; чака българското държавно управление включително и на идната Среща на върха на Алианса във Вилнюс през юли т.г. да показва позиция в поддръжка участието на Украйна в НАТО, след възобновяване на мира на нейна територия. В същото време приканва съдружниците да употребяват Срещата на върха, с цел да очертаят ясни параметри по пътя на участието на Украйна в НАТО.

В текста се показва също, че Народното събрание поддържа започването на процеса на обмисляне и приемане на съответни параметри и времева рамка за участието на Украйна в Алианса и разширение на стратегическите връзки.

В дневния ред е и второто гласоподаване на промени в Закона за пазарите на финансови принадлежности.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР