Очаква се Косово да кандидатства за членство в Европейския съюз

...
Очаква се Косово да кандидатства за членство в Европейския съюз
Коментари Харесай

Косово обяви кога ще кандидатства за членство в ЕС

Очаква се Косово да кандидатства за участие в Европейския съюз през декември, оповестява вестник " Данас ", базирайки се на държавното управление на Косово.

След като подаде молба за участие в Съвета на Европа на 12 май тази година, Косово има намерение да подаде молба и за участие в Европейския съюз. Очаква се молбата да бъде подадена през декември, сподели пред RTK 2 Клисман Кадиу, политически консултант на вицепремиера Бесник Бислими.

Ние като държавно управление започнахме подготовка за подаване на молба за участие в Европейския съюз като първа стъпка, с цел да получим статут на страна претендент. Молбата ще бъде подадена тази година, през декември. Междувременно в края на август беше образуван Изпълнителен комитет, който да се заеме с подготовката на тази кандидатура. Правителството подхваща всички нужни стъпки, с цел да осведоми съдружниците и чешкото председателство на Европейски Съюз за задачата на кандидатурата, сподели Кадиу.

Има разнообразни отзиви за това дали е подобаващият миг за кандидатстване за участие в Европейски Съюз.

Незир Краки, академични професор, съобщи за радио Косово, че вероятно кандидатстване до края на годината не е прибързано.

Университетският професор Арбен Фетоши обаче счита, че въпреки Косово да е право в напъните си да получи статут на страна кандидатка за Европейски Съюз, напъните на държавното управление за това са преждевременни.

При възможната кандидатура за статут на страна кандидатка за Европейски Съюз Косово би трябвало да внимава да не бъде отхвърлено. Мисля, че институциите би трябвало да се приготвят добре и да отдадат оптимално значение на гарантирането на процеса, който ще докара до приемане на молбата и даване на статут на претендент за Косово и по-късно да дефинират момента, когато ще подадат тази молба, сподели Фетоши.

От 2003 година, когато на страните от Западните Балкани бе обещана европейска вероятност, Косово е единствената страна, която не е кандидатствала за участие в Европейския съюз, отбелязва вестник " Данас ", съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР