Очаква се икономиката да се свие с 15% през 2022

...
Очаква се икономиката да се свие с 15% през 2022
Коментари Харесай

Bloomberg: Войната на Путин ще върне руската икономика с 15 години назад

Очаква се стопанската система да се свие с 15% през 2022 година, последвано от спад от 3% през 2023 година, оставяйки брутния вътрешен артикул там, където беше преди към петнадесет години, пишат икономистите Бенджамин Хилгенсток и Елина Рибакова в предварителна оценка на въздействието на войната, отбелязвайки, че по-нататъшните наказания могат да трансформират мнението им.

.

„ Рязко по-ниското вътрешно търсене евентуално ще играе решаваща роля, до момента в който сривът на вноса би трябвало да компенсира по-ниския експорт, което води до нищожно позитивен принос от чистото външно търсене “, пишат икономистите. „ Въпреки това, в случай че бъдат приложени спомагателни наказания под формата на комерсиално ембарго, износът може да спадне повече, в сравнение с предвиждаме сега “, считат те.

Нахлуването на Русия в Украйна предишния месец провокира срив на рублата и хвърли световните вериги за доставки и цените на стоките в безпорядък, като в същото време провокира всеобщото овакантяване на компании от страната. Френският авто производител Renault SA е измежду последните компании, които се отдръпват, като разгласи, че ще спре активността си в завода си в Москва и съобщи, че обмисля бъдещето на дългогодишно съветско дружество, наречено AvtoVaz.

Дори след непосредствения удар върху съветската стопанска система, тя ще страда в продължение на години от по този начин нареченото „ приключване на мозъци “ – решението на образовани руснаци от междинната класа с финансови средства да изоставен страната – и Съединени американски щати, и Европейски Съюз управляват износа на технологии, в това число микроелектроника, които ще попречват софтуерното развиване в Русия в продължение на години, съгласно IIF.

В същото време „ самосанкционирането “ от задгранични компании, които към този момент не желаят да вършат бизнес с Русия, ще докара до намаляване на значими браншове на съветската стопанска система, се споделя в отчета.

„ Негативният резултат върху средносрочните и дълготрайните стопански вероятности може да бъде още по-голям “, пишат икономистите на IIF.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР