Очаква се глобалният държавен дълг да достигне 98% от БВП

...
Очаква се глобалният държавен дълг да достигне 98% от БВП
Коментари Харесай

Държавният дълг достигна 98% от глобалния брутен вътрешен продукт

Очаква се световният държавен дълг да доближи 98% от Брутният вътрешен продукт в края на 2020 година , съобщи Международният валутен фонд в четвъртък (28 януари) в последната си актуализация на своя фискален мониторинг.

МВФ акцентира, че пандемията съставлява съществено предизвикателство за обществените финанси, защото е довела до стесняване на производството и последващото понижаване на приходите. Съчетанието с спешни избавителни разноски е изстреляло бюджетните дефицити и държавните задължения до рекордни равнища, които са даже по-високи спрямо световната финансова рецесия от 2008 година.

Държавните доходи са спаднали на всички места, общественият дълг е скочил до 98% спрямо 84% преди COVID-19 , регистрират от МВФ. Прогнозата на фонда е, че дългът ще продължи да пораства и през тази година, достигайки 100% от световния БВП . Естествено, повода е, че пандемията към момента е отвън надзор и ще е нужна спомагателна фискална поддръжка за отбрана на стопанските системи.

Според изчисленията на МВФ 38 страни в международен мащаб са изложени на висок риск поради покачванията на дълга им . Затова от фонда оповестяват, че през 2020 година са взети ограничения от интернационалната общественост, в това число даване на безплатни средства, отпуснати са заеми и са утвърдени облекчение на задлъжнялостта.

Международният валутен фонд разгласи също, че разрастващите се страни с ниски приходи незабавно се нуждаят от финансиране за обществени услуги, опазване на здравето и обучение, ограничения за надзор на COVID-19 и поддръжка с хранителни стратегии
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР