Очаква се до няколко седмици да има проучвания доколко ваксините

...
Очаква се до няколко седмици да има проучвания доколко ваксините
Коментари Харесай

Ива Христова: Омикрон може да се окаже пета вълна, ако не се вземат мерки

Очаква се до няколко седмици да има изследвания до каква степен имунизациите ще работят против " Омикрон “, само че те въпреки всичко ще работят. В това увери шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова в ефира на Българска национална телевизия.

Тя добави, че настрана има и основан Т клетъчен имунитет, който непосредствено убива вируса и на който също може да се разчита. Ако се окаже, че имунизацията не е задоволително ефикасна, е залегнало в контракта с фирмите до 100 дни да излезе нов ваксинален артикул на пазара. Очаква се вирусът да се трансформира и още да се трансформира, предизвести тя. 
Проф. Ива Христова: Данните от Европа са за по-леко превозване на разновидността Омикрон
Омикрон се популяризира най-малко два пъти по-лесно от „ Делта “ разновидността и в областите в ЮАР, в които е засечен, към този момент измества...

Проф. Ива Христова чака да се разбере до каква степен повече новият вид ще визира по-младите хора, само че тя обаче не може да удостовери дали към момента няма „ Омикрон “ у нас. Пробите, които се секвенират в Националния център по заразни и паразитни заболявания сигурно демонстрират, че към момента няма подобен случаи в България. Много е неотложно да се вземат превантивни ограничения, тъй като може да има доста по-широка и продължителна вълна, посочи проф. Христова.

Проф. Христова уточни, че още е рано да се приказва за пета вълна на ковид, само че е прекомерно евентуално, в случай че допуснем необятно разпространяване на „ Омикрон “, да даде последваща вълна, посочи тя. Проф. Христова обаче се надява, че ще бъдат взети ограничения доста по-рано и няма да се стигне до нова вълна на пандемията.

„ На вратата чука идващият вид, който е още по-заразен. Нашето най-силно оръжие е да се имунизираме и нашите кафези да реагират доста по-бързо за реакция с вируса “, акцентира проф. Ива Христова.

Тя не изключва появяването на българския вид на COVID-19 поради ниското равнище на ваксинално покритие, като ние може да станем развъдник и разплодник на нова разновидност. Място за суматоха няма никога, не се знае клиничната картина на " Омикрон " към момента. Няма място за суматоха, а за внимание и превантивни ограничения, добави проф. Ива Христова.
Проф. Христова: България излиза от пика на четвъртата Коронавирус вълна
Страната излиза от пика на четвъртата Коронавирус вълна, само че е рано да се приказва за трайна наклонност. Това съобщи шефът на Националния цен...

За съответният вид би трябвало да имаме поради, че няма да е първият, нито последният, който поражда от Африка, защото има голямо разпространяване на имунодефицитни положения в тази страна. Няма научни данни и изследвания, само че разновидностите, които знаем, че има в новия вид, са показани и в другите разновидности, сподели още проф. Ива Христова. 

Още:  

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР