Очаква се до 2025 г. делът на потребяваната от Азия

...
Очаква се до 2025 г. делът на потребяваната от Азия
Коментари Харесай

Към 2025 г. Азия ще потребява половината от световната електроенергия

Очаква се до 2025 година делът на потребяваната от Азия електрическа сила да доближи половината от генерираната в международен мащаб, до момента в който в това време Африка ще продължава да употребява доста по-малко, в сравнение с е делът ѝ от международното население.

Това сочи най-новият планиран отчет на Международната организация по силата (МАЕ), оповестен през днешния ден и представен от Асошиейтед прес.

Китай ще е главният мотор на потреблението на електрическа енергия в Азия. Нацията с население от 1,4 милиарда души ще употребява една трета от международната електрическа енергия към средата на актуалното десетилетие. За съпоставяне през 2015 година този дял беше една четвърт, изясняват специалистите на организацията.

„ Китай ще употребява повече електричество от Европейския съюз, Съединените щати и Индия взети дружно “,

сподели Кейсуке Садамори, шеф на МАЕ, отговарящ за енергийните пазари и сигурността.

Същевременно Африка, дом на съвсем една пета от популацията на света, ще съставлява единствено 3 на 100 от международното ползване на електрическа енергия през 2025 година, демонстрират заключенията от отчета.

„ Това и бързо възходящото население сочат, че към момента има голяма потребност от по-мащабна електрификация на Африка “, сподели Садамори.

Според годишния отчет на МАЕ нуклеарната сила и възобновимите енергийни източници, каквито са вятърът и слънчевата сила, ще съставляват огромна част от растежа на световното доставяне с електрическа енергия през идните три години. Това ще предотврати забележителното увеличение на излъчванията на нездравословни газове, отделяни от енергийния бранш.

Учени упорстват, че е належащо внезапно понижаване на всички източници на излъчвания допустимо най-скоро, с цел да се предотврати повишението на междинните световни температури с 1,5 градуса по Целзий (2,7 по Фаренхайт) по отношение на прединдустриалните равнища. Тази цел, заложена в Парижкото съглашение за климата от 2015 година, наподобява все

по-трудно постижима, защото температурите към този момент са се повишили с повече от 1,1 градуса по Целзий.

За реализиране на задачата биха съдействали всеобщото прекосяване от изкопаеми горива към нисковъглеродни източници на сила. Докато някои райони понижават потреблението на въглища и газ за генерирането на електрическа енергия, в други потреблението се усилва, сигнализира МАЕ.

В отчета от 134 страници също написа, че търсенето и предлагането на електрическа енергия стават все по-зависими от метеорологичните фактори, а това е проблем, против който политиците би трябвало да се изправят.

Очаква се делът на електрическата енергия от въглища да намалее до 52 на 100 от електроенергийния микс през 2025 година, а делът на нисковъглеродните „ зелени “ източници ще нарасне до 38 на 100, тласнат нагоре от забележителен годишен растеж от съвсем 12 на 100.

Делът на електрическата енергия, създадена от природен газ ще намалее леко от 10 на 100 от енерийния микс през 2022 година до 9 на 100 през 2025 г. 

МАЕ предвижда постоянен растеж на потреблението на електрическа енергия, приблизително с 4,6 на 100 всяка година през идващите три години, като възобновимите енергийни източници ще дават отговор на съвсем две трети от това в допълнение търсене.

„ В допълнение към засушаванията в Европа горещи талази през предходната година имаше и в Индия “, споделя Садамори и прибавя, че по сходен метод от горещини и суша бяха наранени централен и източен Китай, а в Съединени американски щати пък имаше тежки зимни стихии през декември. Всички тези събития слагат голямо напрежение върху енергийните системи на тези райони.

„ Тъй като преходът към чиста сила набира скорост, въздействието на метеорологичните феномени върху търсенето на електрическа енергия ще се ускорява поради нарасналата електрификация на отоплението,

а делът на зависещите от времето възобновими енергийни източници ще продължи да заема все по-голям дял в индустриалния микс “, показаха от МАЕ. При сходни условия „ увеличението на гъвкавостта на енергийните системи, като в същото време се подсигурява сигурността на доставките и устойчивостта на мрежите, ще бъде от решаващо значение “, поучава интернационалната организация. 

Потреблението на електрическа енергия в Европейския съюз означи внезапен спад с 3,5 на 100 на годишна база през 2022 година,

защото районът беше мощно обиден от високите цени на силата, което докара до доста понижаване на търсенето измежду индустриалните консуматори, написа още в отчета.

Производството на сила от нуклеарни мощности в Европейски Съюз фрапантно е спаднало за същия интервал - със 17 на 100, което е поради спирания на работата на някои реактори и липса на индустриален потенциал.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР