Очаква се днес Япония да почете десетата годишнина от трагедията

...
Очаква се днес Япония да почете десетата годишнина от трагедията
Коментари Харесай

Япония отбелязва 10 години от трагедията във Фукушима

Очаква се през днешния ден Япония да уважи десетата годишнина от нещастието във Фукушима. Припомняме, че на, при които починаха общо към 18 500 души. Природното злополучие докара и до нуклеарен срив в атомната електроцентрала във Фукушима и радиация наложи евакуацията на 160 000 поданици. Това беше най-тежката нуклеарна злополука от повредата през 1986 година в Чернобил , Украйна.

Правителството е похарчило към 300 милиарда $ (32,1 трилиона йени) за възобновяване на опустошения от цунами регион Тохоку, само че регионите към оборудването във Фукушима остават отвън границите, терзанията за равнищата на радиация не престават и доста напуснали са се открили другаде. Извеждането от употреба на осакатения АЕЦ ще отнеме десетилетия и милиарди долари.

Токийският областен съд оправда през 2019 година трима високопоставени сътрудници на енергокомпанията ТЕРСО,

Ядрената в Япония не е нанесла статистически измерими вреди на популацията , съгласно нов отчет на Научния комитет на Организация на обединените нации за въздействието на радиация (UNSCEAR), оповестен преди дни.
 Организация на обединените нации прикани Япония да отсрочи източване в океана на води от АЕЦ Фукушима
Организация на обединените нации прикани Япония да отсрочи източване в океана на води от АЕЦ Фукушима

Япония е трансформирала графика без да даде време или опция за консултация

Радиацията от повредата не е нараснала риска от рак над естественото , се споделя в отчета, оповестен във вторник, преди десетгодишнината от злополуката. Учените откриха, че повишаването на рака на щитовидната жлеза измежду децата през последното десетилетие не е обвързвано с нараснала радиация , а се открива заради по-задълбочени разбори, които са довели до докладване на повече случаи.

В други региони и страни без по-висока радиоактивна експозиция по-доброто наблюдаване също е довело до открит повишен брой на рак на щитовидната жлеза, добавя UNSCEAR. " Това е злополука, само че не е радиационна злополука ", разяснява радиационният биолог Анна Фридл, която съставлява UNSCEAR в Германия.

В съпоставяне с Чернобил, във Фукушима се отделят по-малко радиоактивни субстанции и те се откриват значително в морето, вместо на сушата. Японското население също употребява по-малко нечисти храни, добави Фридл.

UNSCEAR обаче съобщи, че макар констатациите на отчета, това не значи, че въобще няма риск от рак от случая . Сред към 170 избавителни служащи , които са били изложени на доста висока радиация , се чакат два до три спомагателни случая на рак . UNSCEAR съобщи, че други фактори като стрес, сърдечни проблеми и други болести са зародили вследствие на евакуацията . Общият риск от рак в Япония е 35%.
 Доклад на Организация на обединените нации за радиацията откри, че Фукушима не е причина за спомагателен риск от рак
Доклад на Организация на обединените нации за радиацията откри, че Фукушима не е причина за спомагателен риск от рак

Но са открити стрес, сърдечни проблеми и други болести вследствие на евакуацията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР