Очаква се днес, в 11-я ден на войната в Украйна,

...
Очаква се днес, в 11-я ден на войната в Украйна,
Коментари Харесай

Голямата картина днес: 1,5 млн. бежанци от Украйна, тя иска още оръжия и санкции за Русия

Очаква се през днешния ден, в 11-я ден на войната в Украйна, броят на бежанците от нападнатата от Русия страна да доближи 1,5 милиона, съобщи Ройтерс. Агенцията показва, че украинското държавно управление упорства за спомагателна западна помощ, в това число още наказания против Москва и оръжия.

Организация на обединените нации предвижда, че 12 милиона души ще бъда прокудени от домовете си вътре в Украйна, а други 4 милиона ще избягат в прилежащите страни в идните месеци и ще се нуждат от филантропична помощ, съобщи Асошиейтед прес.

След като Москва и Киев си размениха виновността за несполучливото преустановяване на огъня в събота, обстрелът беше възобновен към обсадените градове Мариупол и Волноваха, а договарящите от двете страни трябваше да се срещнат още веднъж в понеделник.

Руското министерство на защитата съобщи, че неговите сили правят широкообхватна атака в Украйна и са завладяли няколко града и села, заяви съветската осведомителна организация Интерфакс. Украинските въоръжени сили оповестиха в неделя, че организират редица отбранителни интервенции, в това число в източната част на област Донецк, в Слобожански и град Чернигов. Поредица от гърмежи се чуха през нощта в Харков, вторият по величина град, оповестяват украинските медии. Украинските военни оповестиха, че до момента са свалили 88 съветски самолета и хеликоптера и са заловили някои водачи.

Украинският президент Володимир Зеленски прикани сънародниците си да преминат в нахлуване против нашественика, а съветският водач Владимир Путин повтори, че желае неутрална Украйна, която да бъде „ демилитаризирана “ и „ денацифицирана “, и съпостави западните наказания „ с оповестяване на война “, добавяйки: „ Слава Богу, че не се стигна до такава степен “.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, след среща с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън на границата сред Украйна и Полша, съобщи, че чака нови наказания и оръжия за Украйна през идващите дни. Съединените щати обявиха, че ще дадат на Украйна повече оръжия и неведнъж предупреждаваха, че може да ескалират глобите, като президентът Джо Байдън изиска 10 милиарда $ незабавно финансиране за отговор на рецесията.

Вашингтон работи с Полша, до момента в който Варшава обмисля дали да даде изтребители на Украйна, сподели представител на Белия дом, добавяйки, че Съединените щати могат да попълнят запаса на Полша от самолети.

Във видео диалог с американски законодатели Зеленски изиска европейските съдружници, които още имат от остарялото руско въоръжение, да дадат от бойните си самолети на Украйна. Той изиска също още оръжия, възбрана на съветския нефт, неразрешена за полети зона над страната си и преустановяване на услугите на Visa и MasterCard Русия - искане, което фирмите за банкови карти към този момент извършиха.

Байдън и Зеленски също разговаряха, като разискаха сигурността, финансовата поддръжка за Украйна и продължаването на глобите против Русия, написа украинският водач в Tуитър.

НАТО, към което Украйна желае да се причисли, се опълчи на апелите на Зеленски за налагане на зона, неразрешена за полети над страната му, заявявайки, че това ще ескалира спора отвън Украйна.

В устрема си да посредничи, израелският министър председател Нафтали Бенет се срещна с Путин в Кремъл в събота и по-късно беседва със Зеленски. Британският министър председател Борис Джонсън разгласи проект от шест точки в отговор на нашествието преди срещи, които е насрочил тази седмица с водачи от Канада, Холандия и Централна Европа в Лондон. Очаква се турският президент Тайип Ердоган да беседва с Путин в неделя.

Русия още веднъж предизвести Европейски Съюз и НАТО да спрат " напомпването на най-съвременни оръжейни системи " в Киев, сподели представителят на външното министерство Мария Захарова, представена от организация РИА Новости.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР