Очаква се днес след 16:00 часа да бъде отменено бедственото

...
Очаква се днес след 16:00 часа да бъде отменено бедственото
Коментари Харесай

Отменя се бедственото положение в Шуменска област

Очаква се през днешния ден след 16:00 часа да бъде анулирано бедственото състояние в Шуменска област от регионалния шеф проф. Добромир Добрев. Тежката конюнктура в района последователно се възстановява. Усложнена остава обстановката в общините Венец и Върбица. Това стана ясно на съвещание на Областния щаб за осъществяване на регионалния проект за отбрана при бедствия.

Както при бедствената обстановка през предходната седмица, и в този момент главен проблем е възобновяване на електрозахранването към обитаемоте места. По данни на " Електроразпределение Север ", тази заран 82 села на територията на региона остават без електрозахранване. Сериозна компликация за екипите на сдружението е достигането до крайната точка на повредите, тъй като междуселските пътища са непочистени и това затруднява напредването. На доста места екипите вървят пешком, което в допълнение затруднява работата и забавя отстраняването на повредите. Към момента без ток са 17 обитаеми места в община Хитрино, 11 в община Върбица, 4 в община Венец, 5 са селата без ток в община Каспичан, 2 в Каолиново, в община Шумен без ток са 11 села и в други 4 има отчасти зареждане. Очакванията са до края на деня в огромна степен повредите да бъдат отстранени и обитаемоте места да имат зареждане, като на терен работят по график 20 екипа. ВиК Шумен е в подготвеност да пусне водата при подаване на зареждане. Тази заран по информация на сдружението 58 села нямат вода.

Според шефа на Регионална дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” комисар Иван Иванов през миналото денонощие екипите са реагирали на 58 сигнала за евакуация на хора, закъсали коли и паднали дървета. В момента екипи работят в региона на Велики Преслав, Върбица и Нови пазар за евакуация на хора в междуселски пътища.

По информация на Областно пътно ръководство остана затворен път Шумен-Разград, като се чака придвижването да бъде пуснато в обедните часове. Отворен е пътя Шумен-Силистра за коли до 12 тона, упованията са до няколко часа да е отворен за всички транспортни средства. Работи се по третокласната пътна мрежа, която е мъчно проходима и пътищата са уголемяват. До 16 часа се чака всички пътища от републиканската пътна мрежа да бъдат отворени. Няма проблеми с язовирите и реките на територията на региона,  равнищата се наблюдават от екипи, на този стадий има задоволително свободен размер.

След разбора на обстановката регионалният шеф проф. Добромир Добрев заяви, че проблематични остават общините Венец и изключително община Върбица, с която няма връзка. От 16:00 часа през днешния ден бедственото състояние ще бъде анулирано във всички общини, като към момента това не е решено за общините Венец и Върбица.  
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР