Очаква се днес правителството в Скопие да разгледа предложенията за

...
Очаква се днес правителството в Скопие да разгледа предложенията за
Коментари Харесай

Очаква се днес правителството в Скопие да обсъди вписването на българите в конституцията

Очаква се през днешния ден държавното управление в Скопие да прегледа предложенията за промени в Конституцията на Република Северна Македония, които включват вписването на българите и други нации в главния закон на страната.

След като бъдат прегледани, по процедура би трябвало да бъдат изпратени към Събранието на РСМ, оповестяват локални медии.

Засега няма парламентарна поддръжка за разглеждането им в Събранието, а точно - 80 от 120 гласа.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ изиска от държавното управление места в кабинета, както и предварителни избори, допускайки опцията въпреки всичко да допусне с гласовете си разглеждането на измененията, в случай че " това е последното българско изискване ”.

Поискаха и гаранции за македонската еднаквост и език от Съвета на Европейски Съюз, на които министър председателят Ковачевски отговори, че това би нарушило преговорната рамка на страната, контрактувана преди година с тъй наречените " френско предложение ” и двустранния протокол сред двете страни.

В протокола е записано и контрактувано, че Скопие ще стартира същинските договаряния за участие едвам след измененията в Конституцията, след което стартират да текат периоди по останалите договорености: промени в учебниците по история, взаимни празнувания на персони и събития от общата ни история, прогрес в работата на историческата комисия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР