Очаква се частните лаборатории да започнат да правят бързи тестове

...
Очаква се частните лаборатории да започнат да правят бързи тестове
Коментари Харесай

До дни частните лаборатории ще правят бързи тестове за коронавирус

Очаква се частните лаборатории да стартират да вършат бързи проби за ковид в околните дни. Така наречените PCR проби се правят в една верига частни лаборатории в София. Цената на тестването е 120 лв., от които 100 лв. са за ковид, а 20 лв. за грип вид А и вид Б.

„ През предходната седмица бяха направени 298 проби, като седем от тях са позитивни. Те се били доказани и в Националния център по заразни и паразитни заболявания. Желаещите са повече, в сравнение с можем да поемем “, изясни пред БНР шефът на лабораторията доцент доктор Росен Михайлов, който е учител в Медицинския университет.

„ Бързият тест може да отсее множеството хора, да стане по-бързо, само че позитивните проби би трябвало още веднъж да се повторят с PCR. Тестовете са разнообразни. С едни се мери антиген, с други се мери антитяло. За мен по-добрите са тези, които мерят антиген – секрет или кръв. Тестът, който сме взели, бързия, той също би трябвало да се прави в лаборатория, тъй като има машинка, на която се регистрира “, уточни доцент Михайлов.

Според него всеки, който е обезпокоен, има право да си ревизира положението на организма.

„ Хубаво е хората, които се връщат от чужбина, изключително от рисковите страни, да минат най-малко на бърз тест. Не поучавам хора с проявена клинична картина да идват да си вършат проучване “, безапелационен е доцент Михайлов.  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР