Очаква ни не ценови шок, а бум на потреблението и

...
Очаква ни не ценови шок, а бум на потреблението и
Коментари Харесай

Хампарцумян: Очаква ни не ценови шок, а бум на потреблението и на инвестициите

Очаква ни не ценови потрес, а взрив на потреблението и на вложенията. Това съобщи пред банкерът Левон Хампарцумян.

„ Пандемията форсира проявата на несъответствия, които и без нея съществуваха. В този смисъл общото чувство е за инфлация “, разяснява той, визирайки растеж на инфлацията по света.

Хампарцумян уточни, че финансовата история познава и доста по-мащабно отпечатване на пари, давайки образец с хиперинфлацията в Германия през 20-те години.

По думите му стопанската система ни не е потърпевша толкоз тежко, колкото се очакваше. Според него в този момент ни следва интервал на продължителна и релативно висока инфлация, само че не и хиперинфлация. Той отбелязва, че тази инфлация може да бъде добра за хората, които в този момент влизат на работния пазар.

„ Цените постепенно вървят нагоре, само че това не е безусловно неприятно. За България значи, че на тези хора, които в този момент влизат на работния пазар, заплатите им също ще тръгнат нагоре. Стойността на стоките и услугите ще тръгне нагоре, което значи, че фирмите ще имат по-високи приходи и ще заплащат по-високи налози на страната. Въпросът е това да се държи в избрани граници и да не излезе от надзор “, разяснява той.

Банкерът предвижда, че заемите може да нарастнат, само че разясни, че покачването няма да бъде внезапно и че ще се случи през идващите няколко години.

„ Въпросът е дали ще си намерим точното място в постпандемичния свят, с цел да произвеждаме артикули и услуги някой да желае да купи на новите по-високи цени “, разяснява Хампарцумян.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР