Очаква ни много сериозна валежна обстановка през следващото денонощие и

...
Очаква ни много сериозна валежна обстановка през следващото денонощие и
Коментари Харесай

В петък ни очакват опасни бури и порои


Очаква ни доста сериозна валежна конюнктура през идващото денонощие и до събота сутринта. Тази нощ към момента най-вече в западната половина на България ще има доста места с краткотрайни превалявания и гръмотевици - важи с жълт код.
Валежите стартират от Западна България
Снимка: bTV

Утре към този момент на доста места из цялата страна ще има условия за краткотрайни превалявания, краткотрайно интензивни, с гръмотевични стихии и градушки. Утре важи жълт код за цялата страна, а за Северозападна и Североизточна България за на следващия ден предизвестието е оранжево - за рисково време поради бурите и пороите.

Утре ще се развиват купести и купесто-дъждовни облаци, ще има условия за краткотрайни превалявания, допустимо интензивни и с гръмотевици и градушки. Температурите ще се намалят, изключително в северозападните региони – там през целия ден стойностите ще останат до 18 – 20 градуса на следващия ден.
Времето за 2 септември
Снимка: bTV

В събота денем преваляванията ще стават на все по-малко места и като цяло почивните дни в отвън планинските региони ще бъдат спокойни, само че много хладни, с есенни температури.

Тези феномени към този момент ще се предвиждат на равнище община и доста по-детайлно, в сравнение с до момента, оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Обновената система за ранно предизвестие за рискови феномени " Метео-аларм " стартира да работи от през днешния ден.

Поддържа се от 31 национални метеорологични служби в Европа, които приготвят и изпращат информация към сървърите на системата.

„ Още май системата беше подготвена в тестов вид, само че не смеехме да я пуснем, тъй като не бяхме сигурни, че България ще успее посредством нас да си заплати членския импорт “, изясни генералният шеф на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов.

“Оказва се, че е имало недофинансиране в размер на над 330 000 лв.. Осигуряването на опцията Национален институт по метеорология и хидрология, като представител на страната в тези интернационалните и международни организации, е гаранция за това, че цялата прогноза и дейностите са обвързани на национално, на европейско, на международно равнище “, съобщи министърът на околната среда и водите доктор инж. Росица Карамфилова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР