* Очаква ни 60% скок на синьото гориво през август,

...
* Очаква ни 60% скок на синьото гориво през август,
Коментари Харесай

Защо ги ручаме жабетата с газа

* Очаква ни 60% скок на синьото гориво през август, при неприятен сюжет парното отново ще нарастне от януари * И " фили ", и " фоби " ще мръзнат еднообразно, в случай че няма доставки
Знаете ли защо си приказват хората по улиците, на пейката пред блока или в кварталната градинка? Не споделят проекти за море и почивка. Нито пък бистрят политиката. Обсъждат сметки – с какъв брой е поскъпнал токът за магазинчето или фризьорския салон, какъв брой им е коствало последното зареждане на хладилника. И най-големият призрачен сън – какво ни чака през зимата. Ще имаме ли парно и ще можем ли да го платим? Ще имаме ли ток или ни чака режим, откакто високите цени принудят от ден на ден семейства да изключат радиаторите и да минат на отопление с електричество? И даже да имаме свръхпроизводство на електрическа сила, ще издържи ли мрежата на натоварването или ни чакат непрекъснати повреди през най-студените дни?

Всички тези въпроси, които българите си задават, рикошират в една думичка – газ. И потъват в лепкава газова мъгла, която компактно ни е обхванала. Тя се сгъстява от ден на ден и повече, тъй като се е трансформирала в оръжие на политиците - и от Изтока и Запада, и у нас. Което те изобретателно употребяват, с цел да държат публиката в напрежение, до момента в който разиграват борбите си.  

През последните месеци някогашният министър председател Кирил Петков и антуражът му ни убеждаваха, че газ ще има и освен това ще е доста по-евтин, в сравнение с този, който получавахме от „ Газпром “. Началникът на кабинета „ Петков “ Лена Бориславова даже уверяваше, че цената му цяла да бъде до 4 пъти по-ниска! В последните дни преди да сдаде властта, министър-председателят разгласи, че синьото гориво за зимата е обезпечено – седем танкера с полутечен газ са контрактувани. А в последния си ден на " Дондуков " 1 увери още веднъж, че апокалипсис няма, опитите за всяване на напрежение се вършат с една единствена цел – да оправдаят връщането ни към доставки от „ Газпром “.

В същото време опозицията контрираше, че купуваме газ ден за ден на безумно високи цени, доста по-скъпо, в сравнение с е коствал приемания по дългогодишния ни контракт с „ Газпром “. Че въпреки демонстративно да се отказахме от съветското гориво, още веднъж употребяваме такова, само че на доста по-висока цена, тъй като плащаме надценка и на търговците, които ни го препродават. Че няма никаква сигурност за доставките, тъй като търсенето на опция в цяла Европа е голямо. Че хранилището в Чирен е запълнено малко над една трета и рискуваме през зимата да останем без ресурси.

Точно в края на ръководството на остарелия кабинет пристигна и шокът от „ Булгаргаз “ – държавният снабдител изиска скок на синьото гориво за август първо с 54%, а два дни по-късно усили поисканото повишаване на 60%. 

В целия този безпорядък се яви новият остарял началник на Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ Иван Иванов, за който и политици, и бизнес споделят, че е експерт, а политически произлиза от Реформаторите и ДСБ – т.е. няма нищо общо с никой от враждуващите партийни лагери.  Иванов, който съвсем принудително се върна в КЕВР с решение на Народното събрание, разгласи в сряда какво е разкрил в енергетиката. А експертизата му не прозвуча по никакъв начин оптимистично.

1. Поисканата от " Булгаргаз " с 60% по-висока цена най-вероятно ще бъде утвърдена до 12 август. Иванов напомни, че Комисията няма пълномощия да дефинира цената на газа, а единствено я утвърждава, като следва съответните формули за ценообразуване. Което на процедура значи, че цената зависи от това, кой и по какви контракти доставя газа.

2. От 1 януари 2023 година може да се наложи ново нарастване на цената на парното , която към този момент бе вдигната с 40% приблизително, поради ескалацията на енергийната рецесия в Европа и непрекъснато покачващите се цени на природния газ. Иван Иванов въпреки всичко се надява, че в оставащите месеци до края на годината ще се подхващат ограничения и ще се поуспокоят интернационалните пазари. Ако имаме този оптимистичен сюжет, няма да се наложи промяна на цената на топлинната сила.

3. Нужна е избавителна финансова инжекция за " Топлофикация София " . За новия регулаторен интервал заложената междинна цена, на която общинското сдружение купува газ от държавния снабдител, е 120 лева на мегаватчас. В същото време, в случай че се одобри поисканото нарастване с 60% от " Булгаргаз ", цената ще доближи 297 лева Което значи, че най-голямата топлофикация, ползваща 30% от природния газ у нас, ще затъва от ден на ден в задължения. Председателят на КЕВР е на мнение, че решението е сдружението да бъде подкрепено финансово, само че и да се работи за неговото излекуване.

За банкрути на други топлофикации в страната, които употребяват синьо гориво, предизвести и шефът на сдружението във Враца инж. Радослав Михайлов. Проблем има и при някои въглищни централи, които са вложили обилни средства, с цел да подобрят екологичните си индикатори и да минат на природен газ. 

4. Без централно отопление ни чакат повреди на електрическата мрежа . " Топлофикация София " обезпечава отоплението на 420 000 клиенти. " Ако се спре подаването на топлинна сила, тези фамилии би трябвало да преминат към различно отопление - евентуално към електрическа сила. Това ще натовари неприемливо доста електропреносната и разпределителната мрежа и ще докара до нейния срив. Това е неприемливо ", сподели Иванов. 

5. " Булгаргаз " е натрупал 500 млн. лв. загуба в границите на 3-4 месеца , като преди този момент е бил на облага от 60 млн. лв.. Над 300 млн. лв. от него са отговорностите на " Топлофикация София ", която не може да ги изплаща. В същото време, с цел да получи избрани количества газ, доставени като полутечен или тръбопроводен от търговци, публичният снабдител е длъжен авансово да заплати. В предходни интервали, когато се е получавал газ от " Газпром износ ", единствено част от цената на доставката за идващия месец е трябвало да бъде платена авансово.

6. " Булгаргаз " е купувал съветски газ посредством медиатор, който ни го препродава с 20 евро по-скъпо , като това може да се потвърди с документи, сподели Иванов. Независимо, че доставките от " Газпром износ " бяха прекратени, в случай че се проследят входно-изходните потоци ще се откри, че няма смяна в количеството, което влиза в България през Странджа 2/Малкочлар. Вместо това се усилва количеството природен газ, който през Кулата/Сидирокастро напуща страната ни. Явно това количество не е предопределено за България, само че след това страната ни закупува тези количества от гръцката компания " ДЕПА ". Иванов добави, че това явно става на по-висока цена. " Вместо още след 31 март да се провежда да закупи потенциал, да излезе на борсата, - има публикуван от КЕВР лиценз за търговия с природен газ - " Булгаргаз " не предприе нищо и се наложи други търговци да му препродават, което мощно увеличи цената у нас ", сподели Иванов.

6. Липсата на дълготраен контракт е най-големият проблем най-малко по три аргументи. Първата е несигурността, която тормози битовите консуматори и кара бизнеса да подвига цените на артикули и услуги. Втората е търсенето на свободни слотове за разтоварването на танкерите с полутечен газ, които от дълго време са резервирани от търговците. Така на " Булгаргаз " ще се постанова да изкупува слотове и потенциал на по-висока цена.И третата причина - без дълготраен контракт няма по какъв начин да не се заплаща скъпо поради комерсиалната надценка. " Този месец има сегмент полутечен природен газ, цената, която не мога да разглася, е доста по-висока от дълготрайните контракти за полутечен природен газ (LNG). Щях да съм доста благополучен, в случай че казаното от Лена Бориславова можеше да се сбъдне. Няма място на света, където човек да си достави полутечен природен газ на 3 – 4 – 5 пъти по ниски цени. Това е невероятно “, сподели Иванов.През май, след завръщането си от Съединени американски щати, Петков даде обещание подписване на дълготраен контракт за американски LNG до седмици, подобен обаче няма. 

7. Цените на азерския газ са доста по-ниски от тези на спот пазара , в това число и от цените за доставки на полутечен природен газ. Ако до края на септември интерконекторът с Гърция се пусне в употреба, българските жители през октомври ще усетят понижаване на цените на природния газ. Новият енергиен министър Росен Христов обаче съобщи, че от няколко дни цената на две трети от азерския газ е доста по-висока, само че изясни за какво.

 8. В КЕВР няма документи за 7-те танкера с полутечен газ , за които заяви Кирил Петков на изпроводяк, стана ясно от думите на Иван Иванов в сряда. Според него държавното управление е свършило единствено лесната част с сделките, само че комплицираната част била инфраструктурата, т.е. местата, на които може да бъде разтоварен втечнения газ. По-късно шефът на " Булгаргаз " Иван Топчийски заяви, че офертата за танкерите е призната под изискване - да се обезпечи инфраструктурата за седемте доставки. А крайната дата за завършване на контракта е 19 август. " Единият от слотовете за октомври е обезпечен. Ние работим по тези за ноември и декември. Проблемът е в действителност за последните два месеца, защото слотовете са ъгъл. Защото те се продават година по-рано и са препродадени ", изясни той пред БНР. Топчийски не счита, че цената на американските компании е преференциална - тя е близка до пазарни цени.

На този декор още от първия си ден служебното държавно управление се зае да взема решение газовата рецесия.Бе основан спешен щаб, който ще работи непрекъснато. Ще се изготви проект за финансовото стабилизиране на " Булгаргаз ", с цел да може да обезпечи газовите доставки. " Казано другояче, с цел да е в положение да заплаща за действително контрактуваните количества природен газ ", сподели министър председателят Гълъб Донев.Следващата седмица Министерство на енергетиката ще разгласи търг за краткосрочни доставки на полутечен газ, тъй че да бъде обезпечено потреблението ни до края на отоплителния сезон.

А дали ще се договаря с " Газпром " - следва да забележим. Но за хората от ден на ден губи значение дали си " фил " или си " фоб ", тъй като мръзненето ще е еднообразно.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР