Очаква ли ни скок на лихвите по кредитите и депозитите

...
Очаква ли ни скок на лихвите по кредитите и депозитите
Коментари Харесай

Ще скочат ли лихвите по кредитите и депозитите у нас?

Очаква ли ни скок на лихвите по заемите и депозитите у нас?

Повод да заговорим за това стана оповестеното от Европейската централна банка повишение на лихвения % с 0.5 базисни пункта.

И още - идва ли краят на имотния балон и допустимо ли е цените да паднат?

Повишаването на главната рента на ЕЦБ би трябвало да охлади стопанската система и да ограничи инфлацията в Еврозоната. Анализатори изясняват, че това ще има отражение и върху българския бизнес и потребителите.

"Един ипотечен заем се взима по-трудно, в сравнение с през 2008 година, тъй като банките са по-внимателни, а и хората са по-внимателни ", споделя финансистът Левон Хампарцумян пред Българска национална телевизия.

Банките ще трансформират и комерсиалната си политика, показва Хампарцумян. Това включва както цените, по този начин и периодите, оптималните размери и самоучастието при ипотечните заеми. Отражение от мярката на ЕЦБ се чака точно върху парцелите.

"А при парцелите е доста директна връзката. Цената на заема е по-висока и на процедура ще могат да купят с по-малка сума даден парцел. Това оказва напън на цените надолу, забавя строителната интензивност оттова по-малко търсене на строителни материали, по-малко търсене на сила, горива, арматура, бетон ", споделя икономистът Лъчезар Богданов.

Според икономиста Мирослав Владимиров се следи стабилизиране на пазара на недвижими парцели и не се чака растеж на покупко-продажбите. Няма отлив от клиенти на пазара на жилища.

"Очакваме цените да се движат най-много с темпа на инфлацията. Реално покачване на цените надали можем да чакаме ", споделя доктор Мирослав Владимиров, Икономически университет - Варна.

Големите търговски банки ревизираха прогнозите си за последващо покачване на лихвата на Европейската централна банка през септември с сред четвърт и половин базисни пункта. Гуверньорът на словашката централна банка и член ЕЦБ Петер Кажимир също има такива упования.

"Вече ще направи общо повишаване на лихвите, на главната рента на ЕЦБ с 1 пункт. Колкото по постепенно и по-трудно и по-малко ефикасни са тези ограничения, толкоз покачването на лихвите съгласно мен ще дойдат по-бързо в България ", споделя финансовият анализатор Иван Стойков.

Промяната в паричната политика на ЕЦБ няма да увеличи лихвите по депозитите у нас.

"Спестовни сметки, разплащателни сметки, това са привлечени запаси от самата банкова система от съответната банка и повишението на лихвата по един подобен артикул зависи от потребността от тези средства на самата банка ", сподели Стойков.

Следващите стъпки на централните банкери във Франкфурт ще зависи от справяне с високата инфлация.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР