Обявиха частично бедствено положение в карловските села Богдан и Каравелово.

...
Обявиха частично бедствено положение в карловските села Богдан и Каравелово.
Коментари Харесай

Следобедните новини от Южна България на 26.01.2023 г.

Обявиха отчасти бедствено състояние в карловските села Богдан и Каравелово. Със заповед на кмета на Община Карлово Емил Кабаиванов то ще в действие една седмица, считано от през днешния ден. Това се постанова, тъй като от средата на януари равнището на водата в реките, които минават през селата, се е повишило. Повишено е и равнището на наносите, които водата носи, изясни пред Дарик Кабаиванов, базирайки се на разбора от назначена специфична комисия от общината, която е обследвала речните корита. На заседание на Кризисния щаб през днешния ден е взето решението за частичното бедствено състояние, което е превантивна мярка, при заплаха от злополучие, посочи кметът. Областният шеф на Пловдив Ангел Стоев също е осведомен със обстановката. Очаква се на следващия ден багери да продължат разчистването на речните корита в двете села. Коритата са с 2,5 метра дълбочина и ширина към 9 метра, а сега в Богдан на 60 см всичко е запълнено, разяснява Кабаиванов. По думите му, в случай че има потребност бедственото състояние ще бъде удължено. Следи се равнището на реката и в село Слатина. Карловските села Богдан и Каравелово пострадаха тежко от наводненията на 2 септември, предходната година. След водното злополучие от речните корита бяха изнесени над 3 млн. кубически метра наноси, само че след дъждовете от последните седмици, водата още веднъж е донесла нови количества пясък и тиня, споделят от общината.

================================

Заради снеговалеж и разчистване са затворени за прекосяване на моторни транспортни средства с ремаркета и полуремаркета проходите " Превала ", " Рожен " и " Печинско ", в област Смолян. Ограничението е в действие и за пътя Средногорци - Златоград, в чийто сектор е и прохода " Печинско ", осведомят от Агенция " Пътна инфраструктура ". Забраната за придвижване на тежкотоварни коли ще е в действие до 12:00 ч. на 27 януари, петък, прецизират от Областното пътно ръководство. Оттам оповестиха за Дарик, че още веднъж има закъсали камиони по проходите, което затруднява придвижването и на останалите коли. Снеговалежът в област Смолян стартира рано сутринта, като е с друга активност. По данни на Планинската избавителна работа в Пампорово, новата снежна завивка в региона на хижа " Студенец " е 15 см., а общо насъбраният сняг към този момент е над 35 см. Според прогнозите, с настъпването на нощта, снеговалежът в Родопите ще се усили, а ситуацията ще се усложни.

==================================

Община Пловдив и Енергийната Агенция създават идея за нискоемисионна зона в града, която да обгръща замърсяването на въздуха и парниковите излъчвания от битовото отопление. Създаването на такива зони в европейските градове е обвързано с задачите за чист въздух и декарбонизация до 2050 година Към момента уговорките на българските градове за чист въздух са за постигане до средногодишни равнища на ФПЧ10 до 30 µg/м3 и не повече от 35 превишения на средноденонощната норма от 50 µg/м3. За основаване на зоната ще бъдат насърчени спомагателни ограничения за възобновяване на общинските и жилищните здания, както и подмяна на потреблението на въглища за отопление. Предвижда се и потреблението на датчици за следене на замърсяването с фини прахови частици.

=================================

Анонимни благопожелания са изненадали хората в Ракитово тези дни. Мили напомняния под формата на четирилистни детелини откриха доста водачи под чистачките на колите си. Анонимен благодетел е написал къси послания, които гласят: " Не се ядосвай!, " Не карай, когато си пил! ", " Пазете децата ", " Карай деликатно " и други Градчето е малко, само че за момента не е известно кой е индивидът, предиздвикал мнозина да се ухилен и направил всекидневието им по-светло. От локалната община ​изразиха към ​автора на детелинките с послания специфична благодарност.

=====================================

Традиционната гала по награждаване на най-изявените спортисти и треньори в община Димитровград за 2022 година е от 18:00 ч. през днешния ден във фоайето на Спортна зала „ Младост “. Отличията ще връчат кметът Иво Димов и ръководителят на локалния парламент Гергана Кръстева. Наградите са в 4 категории: „ Спортист на годината ”, „ Отбор на годината ”, „ Треньор на годината “ и приз за „ Дългогодишен принос в региона на спорта “.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев, Тина Соколова и Живка Тодорова
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР