Обявените в началото на седмицата от правителството на ГЕРБ мерки

...
Обявените в началото на седмицата от правителството на ГЕРБ мерки
Коментари Харесай

БСП критикува ГЕРБ за липса на дългосрочна енергийна визия

Обявените при започване на седмицата от държавното управление на ГЕРБ ограничения за освобождение изцяло на електроенергийния пазар от 1 юли, с цел да няма спекулации с цените и да се тушира готовността на бизнеса за митинг бяха избрани като рационални, само че краткосрочни от депутата от Българска социалистическа партия и член на парламентарната икономическа комисия Драгомир Стойнев. Той разкритикува ръководещите, че нямат дълготрайна визия за бранша и предложи помощта на Българска социалистическа партия за ускорение на развалянето на дълготрайните контракти с така наречен американски централи в комплекса " Марица Изток ".

" Все още нямаме визията за дълготраен път за развиване на енергетиката, в случай че изобщо ГЕРБ имат предпочитание да развиват енергетика. Действа се по една позната скица – митинг, искане на оставки, незабавна среща при премиера, набелязват се краткосрочни стъпки и сякаш казусът е решен ", разяснява пред БНР Стойнов, който беше министър на стопанската система и енергетиката в държавното управление на Пламен Орешарски.

" Проблемът не е решен. Всичко това би трябвало да е окомплектован документ, а не да се работи на парче. Все още съответните ограничения не сме ги видели, те може би не са изчистени като законодателни начинания ", уточни той.

Още от времето на втория си кабинет ГЕРБ приказва за основаването на нова енергийна стратетия на България до 2030 година с небосвод до 2050 година, само че по този начин и нищо не се прави по създаването на документа, въпреки енергийният министър два мандата Теменужка Петкова последно да предложения всички парламентарно показани партии да излъчат свои представители за присъединяване в групата за правене на новата енергийна тактика. Последно, забавянето по изработването на документа бе целесъобразно с непрекъснатите промени на европейските условия в региона на екологичните условия и енергийната успеваемост.

Стойнев поддържа ръководещите за това, че дългжосрочните контракти за изкупуване на тока от двете американски въглищни централи са нелогични, само че откри пробойни в дейностите на на ГЕРБ в тази посока.

Според него позициите по въпроса на Делян Добрев и министър Петкова се разминават. Причината е, че Добрев разгласи, че ще се желае от Брюксел ускорение на дейностите по подадения в края на 2013 година сигнал от енергийния регулатор за непозволена държавна помощ за двете компании поради въпросните договори. Председателят на енергийната парламентарна комисия даже позволи, че до няколко месеца договорите може да бъдат прекъснати, само че енергийният министър съобщи, че от страна на Еврокомисията към момента няма никакво мнение по проблема

" От министерството ни се споделя, че от Европейска комисия няма никаква информация. Ние си задаваме въпроса – кой беседва с Европейска комисия, кой води диалози с комисарите? Ако държавното управление не може да се оправи, то тогава ние от опозицията сме подготвени да окажем помощ. В последна сметка ние към този момент 4 години нямаме никакъв отговор, което не е обикновено за държава-членка на Европейски Съюз. Нас ни интересува дълготрайната визия. Не може от медиите да разбираме, че ще има " Сръбски поток “, къде е държавното управление? Говори се, че може и през тази година да стартира строителството на " Северен поток 2 “. " Южен поток “ знаем, че стана жертва поради Крим. Но държавното управление на ГЕРБ можеше да покаже повече темперамент макар големия напън от Европейска комисия за прекъсването на плана ", съобщи Стойнев.

" Трябва да стартираме да приказваме за път за идващите може би 10 години. Това от през днешния ден за на следващия ден, за тази година какво ще създадем - дали ще закъснеем с 1-2 месеца, надали е огромен проблем. Важното е какво оставяме за идващото потомство и дали изобщо България счита да има своя лична енергетика в идващите 20-25 години. Около нас съседите не спят, всички влагат ", уточни депутатът на социалистите.

Самият Делян Добрев счита, че набелязаните след срещата с бизнеса ограничения за промени в енергетиката са ползотворни.

" Написахме редица ограничения и си поставихме периоди за осъществяването им. Те са сериозна крачка в посока либерализация на пазара на електрическа енергия в България. От една страна на свободния пазар ще излязат голям брой производители, които досега имаха преференциални условия. По този метод продавачите на сила на българската самостоятелна борса от трима ще станат близо 100. Това ще даде по-голяма ликвидност на борсата и ще бъде симптом, че цената, която се получава на тази борса, е пазарна. От друга страна се разбрахме държавните централи да оферират разнообразни профили, разнообразни артикули на борсата, да оферират настрана дневна сила през седмицата и настрана нощна сила за фирмите ", повтори депутатът от ГЕРБ бъдещите дейности, за които в действителност се приказва от преди най-малко две години, само че нищо по този начин и не бе направено.

Добрев още веднъж повтори вярата си, че във връзка с договорите с американските централи ще има прогрес в идващите 2-3 месеца. Той увери, че набелязаните с работодателските организации законови ремонти ще бъдат признати при започване на март.

Промените са изискването на бизнеса за анулацията на в началото планувания за 28 февруари народен митинг. Към момента той е замразен, само че бизнес организациите споделиха, че всичко зависи от приемането на поправките, които би трябвало от 1 юли 2018 година да изкарат всички възобновими енергийни източници, когенерации, топлофикации и заводни централи с мощ над 5 МВ на борсата за ток. Това би трябвало да обезпечи задоволително количества сила на свободния пазар, да увеличи конкуренцията и да укроти растежа на цените на тока, за който предприятията настояват, че от средата на декември 2017 година е до 60 %.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР