Обявен е национален ученически конкурс Наследник съм на ...“, стана

...
Обявен е национален ученически конкурс Наследник съм на ...“, стана
Коментари Харесай

Обявен е национален конкурс за 110-ата годишнина от Балканските войни

Обявен е народен училищен конкурс „ Наследник съм на... “, стана ясно от извършен диалог сред заместител регионалния шеф Детелина Ачева и началника на Военно окръжие Iстепен – Русе подп. Васил Петров. Според заместител регионалния шеф сходни начинания са нужни, тъй като предизвикват младите да се интересуват от историята на страната ни. „ Имаме славно минало, само че е належащо да помислим и за бъдещето. Именно по тази причина имам вяра, че патриотичното образование е належащо, тъй като то учи всички ни с изключение на на поклонение пред героите и на това, че свободата и независимостта са достижими за смелите и готовите да отстояват публично значимите позиции “, разяснява Ачева.

Инициативата е част от националните празнувания по случай 110-ата годишнина от Балканските войни и се провежда от Министерството на защитата и Централно военно окръжие взаимно с Министерството на образованието и науката, районните ръководства на образованието и Съюза на ветераните от войните на България.В състезанието могат да вземат участие възпитаници от V до XI клас, разграничени в две възрастови групи: V - VII клас и VIII - XI клас. Учениците създават планове с проучвателен темперамент, свързани с присъединяване на техни предшественици в Балканските войни (1912-1913 г.). Форматът на плановете може да бъде историческо есе или роман.Проектът би трябвало да съдържа наложително заглавие, трите имена на създателя, обитаемо място, учебно заведение, клас, телефон за връзка, е-поща и адрес. Допуска се включването на приложения – копия от фотоси, картички, писма и други от персонален списък, копия от публикации и фотоси, оповестени в печатни издания, свързани с присъединяване на роднина в Балканските войни. Проектът може да бъде създаден с поддръжката на роднина, преподавател, музеен чиновник, представител на Военно окръжие – Русе, което да бъде посочено при представянето на плановете. Разказът или есето да бъде до 2 общоприети машинописни страници и до 4 000 знака, а текстът на всяка страница да не надвишава 30 реда, при величина на буквите 14, шрифт Times New Roman, полета 2/2/2/2 и разстояние сред редовете single. Срокът за изпращане на творбите е 30 септември на електронния адрес на Военното окръжие: [email protected].

До 20 октомври 2023 година регионална комисия в състав началник/представител на Регионалното ръководство на образованието, началник/представител на Военно окръжие - Русе, ръководител на регионалната организация на Съюза на ветераните от войните на България преглежда постъпилите планове, отличава първите три в двете възрастови групи и класира надлежно на първо, второ и трето място най-хубавите планове в двете възрастови групи. Награждаването на спечелилите на районно равнище се планува да се организира във връзка 1 ноември – Ден на националните будители. Същевременно до 31 октомври спечелилите първо място в двете възрастови групи планове от всяка област се изпращат от Военно окръжие – Русе до Министерството на защитата по електронен път. Комисия в състав от представители от Министерството на защитата, Националния военноисторически музей, Военна академия „ Г. С. Раковски ", Централно военно окръжие, Централния директорски съвет на Съюза на ветераните от войните на България и РУО-София преглеждат постъпилите планове и по спомагателни критерии дефинират откроилите се до 10 плана, чиито създатели ще бъдат наградени в тържествена конюнктура от министъра на защитата в в допълнение избран за задачата интервал.

Резултатите от състезанието ще бъдат оповестени на уеб страницата на Министерството на защитата www.mod.bgв рубриката „ 110 години Балкански войни “. Популяризирането на спечелилите планове ще се реализира посредством отразяване от трите военни медии.

Най-важните критерии, на които би трябвало да дават отговор творбите са тематична обвързаност; цялост на представянето и исторически факти; детайли на изследователска активност за присъединяване на родственици; креативен подход; езикова и стилистична просвета.

Конкурсът цели да се предизвика интереса на учениците към славното българско военноисторическо минало, което провокира национална горделивост и да се разпространяват успехите на Българската войска и героизма на българския боец. Също по този начин чрез самодейността се прави опит да се насочи вниманието на учениците към запазване на родовата историческа памет посредством изследователска активност, обвързвана с присъединяване на техни предшественици в Балканските войни, като връзка сред историята и съвремието. Основната концепция е да се възпитават учениците в родолюбие, човещина, етническа приемливост, в дух на национализъм, както и почитание и поклонение пред подвига и паметта на българските герои, взели участие и починали в битката за национално избавление и обединяване.

Припомняме, че присъединяване на България в Балканските войни през 1912 - 1913 година е естественото продължение на националноосвободителните битки от XIX в. и показва непоколебимия и ослепителен блян на народа към независимост и обединяване. Славните победи на Българската войска остават вечно записани в страниците на героичния ни боен летопис, а изводите и поуките и до през днешния ден вълнуват историци, откриватели и журналисти, тъй като оценените уроци са по-ценни от всяка победа.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР