Обяснете как ще накажете Русия за военни престъпления, без да

...
Обяснете как ще накажете Русия за военни престъпления, без да
Коментари Харесай

Глобалният научен прогрес може да бъде засегнат от ответната реакция на изследователския сектор срещу руските проекти: Политико

" Обяснете по какъв начин ще накажете Русия за военни закононарушения, без да застрашите жизненоважното научно съдействие. "

Това е комплицираният изпитен въпрос, пред който са изправени европейските университети, до момента в който обмислят живота след бруталното навлизане на Кремъл в Украйна и се борят с последствията от спирането на институционалните връзки с Русия.

Докато в първите дни на войната вниманието беше ориентирано към недомислени дейности като това на университета Милано-Бикока да анулира - преди да възвърне - курс за емблематичния съветски публицист Фьодор Достоевски, в този момент европейският бранш на висшето обучение се сблъсква с по-дълбоки проблеми, свързани със съдействието с съветските университетски среди, отбелязва европейското издание на Политико.

 

 От една страна, войната евентуално ще докара до приключване на мозъци от съветските университетски среди, които евентуално ще бъдат изкушени от по-големи заплати и независимост в проучванията си в чужбина. Но тези, които остават, както и някои от техните западни сътрудници, съжаляват за пропуснатите благоприятни условия, изключително в региона на проучванията на климата.

Някои представители на промишлеността плануват научни последствия, защото секторът постанова на съветските институции своя версия на наказания - анулация на научни конференции, преустановяване на взаимни проучвателен планове и заледяване на трансграничното финансиране. Други предизвестяват тъмно за " културата на анулацията " и пропуснатите благоприятни условия.

Русия е значима в области като проучванията на климата и Арктика и спирането на връзките " в действителност ще върне обратно международния теоретичен напредък ", споделя Дейвид Матюс, интернационален редактор в изследователския конгрес Science Business.

 

 

" Но все пак мисля, че е по-важно да изолираме Русия ", сподели той.

Една от областите, които ще бъдат изключително наранени, са проучванията на безконечната заледеност.

Според Тед Шуур, еколог от Университета на Северна Аризона и специалист по безконечна заледеност, 50-60% от безконечната заледеност в международен мащаб се намира в Русия, където се намира и огромна част от международния опит в региона на този специфичен тип подземни почви, които остават непрекъснато замръзнали.

 

 

Когато се топи, безконечната заледеност отделя парникови газове като въглероден диоксид и метан. Дори в случай че светът се придържа към оптимистичната траектория за ограничение на световното стопляне до 2C, споделя Шуур, това значи, че ще добави до 20% повече въглерод или задържащи топлината газове в атмосферата - което прави съдействието по този въпрос жизненоважно.

" Руската просвета има богата история и дейна активност в региона на проучванията на безконечната заледеност ", сподели той. " Прекъсването на тези връзки просто понижава цялостното научно изпитание в региона на безконечната заледеност. "

Миналия месец Европейски Съюз разгласи, че стопира цялото настоящо финансиране на съветски обществени органи - неотложно приключи 56 университетски научноизследователски плана и безплатни средства, отпускани от Русия и Европейски Съюз, и приключи всякакво съдействие до второ разпореждане.

 

 

 15 от най-големите университетски издателства в света също обявиха, че ще спрат да продават услуги - в това число всички списания и бази данни - на Русия, като по този метод на процедура ще лишат своите учени от 97,5 % от абонаментните научни артикули.

В Свободния университет в Берлин шефът по интернационалните въпроси Херберт Гришоп анулира стратегиите за двойни дипломи с съветски сътрудници, което понижи приходите с до 50 000 евро годишно. През 2019 година институционалните планове, съфинансирани от Русия и Германия, са на стойност 36,3 млн. евро, като множеството от тях са в региона на науката. Обединеното кралство също по този начин замрази заплащания на безплатни средства за научни проучвания на стойност десетки милиони евро. Повече от половината от съветските публикации са написани в съавторство с учени от Европейски Съюз - доста от тях с германци.

" Това, което се случи във връзка с връзките сред съветската и европейската изследователска общественост, е много трагично ", споделя Матюс.

 

Но не всички са впечатлени, защото взаимните университетски длъжности и обменът на гостуващи професори ненадейно са прекъснати.

Академикът от Кеймбридж Димитриус Флудас, ексклузивен професор в университета " Имануел Кант " в Калининград, споделя, че е пътувал до четири пъти годишно, с цел да преподава право в съветския ексклав.

" Наистина съм отчаян и смутен ", споделя той. " И за двете страни това ще бъде пагубно; връзките сред тях се ускоряваха. " Според Флудас повече от 1000 европейски учени са в сходно състояние.

Важно е също по този начин ответните дейности против Русия да не отидат прекомерно надалеч и съветските учени в Европа да бъдат предпазени, предизвести Михаел Гаебел, шеф на Европейската асоциация на университетите (EUA), която съставлява повече от 800 университета.

 

 

 По-специално, той подлага на критика необятно публикуваната възбрана на Достоевски в миланския университет и я показва като образец, който институциите би трябвало да заобикалят да следват.

" Надявам се, че това е последният кръг на културата на анулация ", сподели той. " Това просто няма смисъл и е тъкмо това, което не желаеме. "

Но в последна сметка, въпреки че експертите спорят къде тъкмо би трябвало да се прокарат границите, политическата цел на Запада да осакати Русия в отговор на смъртоносната й офанзива против Украйна евентуално ще откри триумф в областта на висшето обучение.

" Мисля, че дълготрайният резултат за Русия ще бъде евентуално огромна емиграция на учени ", споделя редакторът Матюс. " За тяхното икономическо и софтуерно преимущество това ще бъде в действителност сериозен удар в дълготраен проект. "

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР