Обвинявайки Украйна, че се готви да взриви мръсна бомба, Русия

...
Обвинявайки Украйна, че се готви да взриви мръсна бомба, Русия
Коментари Харесай

Има ли Украйна мръсна бомба и защо Русия заговори за нея?


Обвинявайки Украйна, че се готви да взриви " мръсна бомба ", Русия очевидно преследва съответна цел. Какво съставлява този тип бомба и за какво Русия повдига този въпрос таман в този момент?

твърди, че се готви да взриви " мръсна бомба ". Руският министър на защитата Сергей Шойгу се е свързал с министрите на защитата на Франция, Турция, Обединеното кралство и Съединени американски щати, с цел да съобщи, че Украйна се готви да трансферира виновността за това закононарушение на съветската страна. Шойгу обаче не е показал никакви доказателства в поддръжка на думите си.

Киев отхвърли обвиняванията на Москва и акцентира, че Украйна се придържа към Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие. Дъждовни води беседва с военни специалисти за това какво съставлява " мръсната бомба ", какви биха били последствията от нейното потребление и каква е задачата на обвиняванията, отправени от Русия.

Какво е " мръсна бомба ”?

" Мръсната бомба " е стандартна бойна глава или снаряд, цялостни с радиоактивни субстанции или промишлени или медицински боклуци с ниски равнища на радиация: цезий, иридий или да вземем за пример плутоний.
Редакцията предлага
Детонацията на тези оръжия не провокира нуклеарен гърмеж с верижна реакция, както би се случило с ", съобщи пред Дъждовни води пенсионираният полковник от Бундесвера Волфганг Рихтер - боен специалист на фондация " Наука и политика " в Берлин.

Унищожителният резултат на " мръсната бомба " не е по-голям от този на елементарна бомба, хвърлена от аероплан или ракета. Наличието на радиоактивни частици обаче води до огромно замърсяване на цели региони, въпреки и едва, което ги прави необитаеми в продължение на доста години, споделя немският специалист. Той дава за образец. Експертът акцентира: " Използването на " мръсна бомба " съгласно мен е освен безконтролно, само че и неуместно - тъй като от детонацията може да пострадат и личните войски или население. "

Русия се нуждае от „ информативен звук “

Израелският боен специалист Игал Левин счита, че " Русия преднамерено раздухва този въпрос, с цел да основава „ информативен звук “ - не на последно място, с цел да провокира боязън и комплициране измежду западните съдружници на Украйна. Не единствено украинските управляващи, само че и останалата част от света би трябвало да реагират на тези гръмки " изхвърляния ", колкото и неуместни да са те ", споделя Левин.

Заради съветските обвинявания Украйна към този момент предложения специалисти на Международната организация за атомна сила (МААЕ) да посетят оборудванията, за които Русия твърди, че евентуално създават " мръсна бомба ".

И за самата Русия би било безсмислено да употребява " мръсна бомба ", споделя Волфганг Рихтер. Ако Кремъл искаше да промени характера на войната в Украйна,, той не би направил частична готовност, изяснява специалистът. " Сега Русия разчита на ескалация на военните дейности, като за задачата ангажира повече сили - и първите резервисти към този момент са на фронта. ”

За да се отклони вниманието от Водноелектрическа централа “Каховка "?

В момента, продължава Рихтер. Голяма част от нелегално анексираните съветски територии към този момент не са под съветски боен надзор, тъй че Москва се пробва да стабилизира фронта, приготвя се да води война в западната част на Херсонска област и към този момент изтегля гражданската администрация и част от популацията. В това обаче се натъква на компликации, тъй като няма задоволително оживели мостове или понтонни преходи през река Днепър.

Израелският боен специалист Игал Левин не изключва, че една от същинските военни цели на Русия, от която тя се пробва да отклони вниманието с информация за " мръсна бомба ", може да е бомбардировката на водноелектрическата централа в Каховка. По-рано Главното разследващо ръководство на Украйна заяви, че съветски войски са минирали язовир Каховка.

" Районът се управлява от Русия и тя има опция да сложи колкото си желае експлозиви и да взриви язовира - това е единствено въпрос на логистика и предпочитание ", споделя Левин. Ако това се случи ще бъде залят левият бряг на Днепър, само че оптималният разлив на реката ще затрудни бързото прекосяване на украинските войски и атакуването на съветските позиции, допуска Игал Левин.



Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР