Обвинителен акт внесе в съда Окръжна прокуратура-Варна срещу 50-годишния Г.Г.,

...
Обвинителен акт внесе в съда Окръжна прокуратура-Варна срещу 50-годишния Г.Г.,
Коментари Харесай

Съдят мъж, използвал многократно чужда банкова карта

Обвинителен акт внесе в съда Окръжна прокуратура-Варна против 50-годишния Г.Г., който при изискванията на продължавано закононарушение употребявал непознати банкови карти без единодушието на притежателя им – закононарушение по член член 249, алинея 1 по отношение на член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс.

Обвиняемият живеел в село Дъбравино от години. Там той развивал селскостопанска активност, само че с времето почнал да изпитва усложнения с заплащането на лихва към притежателите на земята, която обработвал, имал и други отговорности. Това довело до преустановяване на активността му и към 2020 година Г.Г. нямал работа и приходи.

В същото село живеел и пострадалият мъж, който бил възрастен, самотно живущ и мъчно преносим. Той се прехранвал с развъждане на животни, които продавал, а парите внасял по банкова сметка.

Обвиняемият и жертвата на похищението се познавали добре. Често пъти Г.Г. оказвал помощ на възрастния си комшия, обитавал в дома му и той му имал цялостно доверие.

През август 2020 година, по предложение на по-младия мъж, възрастният решил да трансферира спестяванията си в друга от до момента употребяваната от него банка. За задачата двамата отишли до град Долни чифлик, където можело да се случи това. Докато оформяли документите по разкриването на новата банкова сметка, обвиненият изискал да бъдат издадени две банкови карти за достъп до нея. Факт, който останал неразбираем от титуляря на сметката. При приемане на банковите карти, Г.Г. скрито съумял да вземе втората и по този начин пострадалият още веднъж не бил осведомен с събитието, че е собственик на две карти.

50-годишният мъж се употребил с доверието на възрастния, знаел къде той държи своя образец на платежен инструмент дружно с ПИН-кода и можел непрекъснато да го взема и връща. Г.Г. се възползвал точно от тази опция. В интервала 15 май – 19 юни 2020 година той употребявал няколко пъти банковите карти на своя комшия без неговото познание и единодушие. Обвиняемият теглил и внасял пари по сметката на пострадалия, като най-после за седмица съумял да изтегли всичко налично в нея и този път не го върнал.

В началото на 2021 година пострадалият мъж решил да се възползва от парите си и отишъл в банков офис, където изискал да изтегли избрана сума. Там схванал, че сметката му е празна.

Обвиняемият не е прочут на органите на реда и не е осъждан. Предстои делото против него да бъде планувано за разглеждане във Варненския областен съд. Ако бъде приет за отговорен, той може да получи наказване „ отнемане от независимост “ за период от 2 до 8 години, както и „ санкция “ до двойния размер на получената сума.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР