Обвинителен акт срещу двама мъже от града, заплашвали и принуждавали

...
Обвинителен акт срещу двама мъже от града, заплашвали и принуждавали
Коментари Харесай

Двама варненци, принудили свой познат да тегли кредити и да купува стоки, застават пред съда

Обвинителен акт против двама мъже от града, заплашвали и принуждавали собствен прочут да тегли заеми и да закупува артикули, които в следствие им предавал, внесе в съда Окръжна прокуратура - Варна. Престъпленията по член 213а, алинея 2, т. 4 и член 214, алинея 2, т. 1 от Наказателен кодекс двамата направили в нескончаем интервал от време през 2020 година. Един от тях – 29-годишният Г.Т. е обвинен и за това, че изготвил неистинен формален документ.

През месец март 2020 година, обвиненият Д.Й. и потърпевшият се срещнали и почнали да разискват общи благоприятни условия за бизнес. Малко по-късно към техните проекти се включил и другият обвинен – Г.Т. Идеята да изтеглят по едно и също време няколко заема, с цел да си обезпечат капитал, се сторила примамлива на тримата мъже и те почнали да обмислят опциите.

Потърпевшият имал чисто кредитно досие и работел на трудов контракт, заради което той бил избран като адресат на паричните заеми. Мъжът опитал да изтегли няколко такива от разнообразни банкови институции във Варна, само че без триумф. Междувременно взел на свое име няколко бързи заема и направил няколко покупки в разнообразни магазини за техника. С това той считал да завърши с тази активност, само че Д.Й. и Г.Т. го убеждавали, че ще стартират печеливш бизнес дружно, в случай че съумеят да изтеглят по-голяма сума пари.

Въпреки опитите си, двамата обвинени не съумели да убедят потърпевшия и решили, че ще го заплашват. Първо заплашвали него, а в следствие почнали да се заканват да навредят на родителите на младия мъж. Това го уплашило доста и той спрял да се съпротивлява.

През месец юни 2020 година под заканите на Д.Й. и Г.Т. потърпевшият направил няколко несполучливо опита да изтегли суми от 20 000 лв. и от 25 000 лв. от разнообразни банкови институции в София. В един от клоновете на банка поискали мъжът да даде документ за месечните си приходи, който документ бил квалифициран от обвиненият Г.Т. и показан на банковия чиновник. Но даже това не дало резултат и заем не бил провиснал.

През лятото на 2020 година заканите ставали все по-сериозни. Потърпевшият даже бил заставен да съжителства в обща квартира с един от обвинените, с цел да бъде държан " под надзор “. В опит да обезпечи парите, които двамата желали от него, младият мъж даже излизал да проси в Морската градина на Варна. Изпаднал в цялостна невъзможност, той потърсил помощ от сестра си, която живеела покрай регионалния град. Разказал й всичко. Жената го свързала с юрист и дружно с него пострадалият подал сигнал в ОД на Министерство на вътрешните работи във Варна. След това се изнесъл от квартирата си и сменил местоживеенето си.

Предстои делото против Д.Й. и Г.Т. да бъде планувано за разглеждане във Варненския областен съд. Ако бъдат приети за отговорни, те могат да получат санкции " отнемане от независимост “ за период от 2 до 8 години, както и " санкция “ в размер от 3000 до 5000 лв. за осъщественото закононарушение по член 213а, алинея 2 от Наказателен кодекс. За принудата за набиране на имотна полза – закононарушение по член 214, алинея 2, т. 1, двамата могат да бъдат лишени от независимост от 2 до 10 години и да бъдат наказани да заплатят санкция в размер от 4000 до 6000 лв., като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото, притежавано от всеки един от тях.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР