Обвинител номер едно Иван Гешев поиска от Конституционния съд задължително

...
Обвинител номер едно Иван Гешев поиска от Конституционния съд задължително
Коментари Харесай

Гешев пита КС за държавна измяна и имунитет на президента

Обвинител номер едно Иван Гешев изиска от Конституционния съд наложително пояснение на наредбата от Конституцията, обвързвана с имунитета на президента и вицепрезидента.

Тя гласи, че президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за дейностите, осъществени при осъществяване на своите функционалности, като се изключи държавна измяна и нарушаване на Конституцията. Според члена, те също по този начин не могат да бъдат арестувани и против тях не може да бъде възбудено наказателно гонене.

„ Разкриване на смисъла на наредбата на член 103 от Конституция на Република България е належащо, защото нормата е сбита и не дава еднопосочен отговор на поставения с актуалното искане въпрос ”, сочат от прокуратурата.

Според Българската конституция имунитетът на президента, както и на вицепрезидента, включва два съставния елемент: неотговорност за дейностите, осъществени при осъществяване на служебни функционалности, като се изключи държавна измяна и нарушаване на Конституцията и цялост за задържане и за възбуждане на наказателно гонене. Предвид идентичната правна уредба, касаеща имунитета на президента и вицепрезидента, изложеното в пункт I, II и III следва да се схване като еднообразно годно и за двете фигури.

Според известието, публикувано от прокуратурата, смисловото наличие на въпросния член от Конституцията се схваща нееднозначно, като са изразени противоречащи една на друга тези.

Иван Гешев слага въпроса по какъв начин се реализира баланс сред публичния интерес и интереса на вероятно потърпевшите лица при настоящата " безспорна цялост " на президента и вицепрезидента.

Налице е нужда от пояснение, с цел да се избегне спорно използване на тази конституционна наредба и да се предотврати настъпването на неподходящи за националната правна система последствия. С оглед на това поражда потребността от публично пояснение на наредбата на член 103, ал.1 Конституция на Република България и откриване смисъла на понятията „ държавна измяна ” и „ нарушаване на конституцията ” и изясняване на въпросите:

- припокрива ли се по наличие понятието " държавна измяна " с закононарушенията, визирани в Раздел I „ Измяна ”, Глава първа „ Престъпления срещу републиката " от Особената част на Наказателния кодекс и в случай че не се припокрива – какви по естеството си нарушавания включва:

- каква е разликата сред понятията " държавна измяна ” и „ нарушаване на конституцията ”;

- включва ли в наличието си някое от понятията " държавна измяна ” и „ нарушаване на конституцията ” и кое от тях осъществяването на закононарушение, друго от плануваните в Раздел I „ Измяна ”, Глава първа „ Престъпления срещу републиката ” от Особената част на Наказателния кодекс. Ако включва, налице ли са условия по отношение на типа на закононарушението (от общ или от частен характер) или за нормативно предвижданото за съответното закононарушение наказване (както във връзка с неговия тип, съгласно член 37 Наказателен кодекс, по този начин и във връзка с неговия размер);

Според основния прокурор обаче би трябвало да бъде разтълкувано наличието и оголен смисълът на понятията „ държавна измяна “ и „ нарушаване на Конституцията “, с цел да се избегне спорно използване на тази правна уредба, както и настъпването на небглагоприятни за националната правна система последствия.

В настояването си Гешев упорства още Конституционният съд да каже дали е законосъобразно да бъдат осъществявани инспекции и формирани наказателни производства против президента и вицепрезидента, в случай че в хода на активността им след встъпването им служба способените органи разкрият, че са налице данни за осъществено от тях закононарушение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР