Обвиненият в тормоз и управленски произвол директор на СУ Димитър

...
Обвиненият в тормоз и управленски произвол директор на СУ Димитър
Коментари Харесай

Обвиненият в произвол пловдивски директор: Разпространяват невярна информация, обичам работата си

Обвиненият в тормоз и управнически произвол шеф на СУ „ Димитър Матевски “ в Пловдив излезе със своя версия. Пред TrafficNews Мариана Златанска дефинира изказванията на някогашните си чиновници като погрешна информация и изрично отрече да си служи с нерегламентирани дейности.
Прочетете още
Припомняме, че за разцепление и спорове заговориха към този момент напуснали или освободени фрагменти на пловдивското учебно заведение. Няколко преподаватели, поискали анонимност заради съображения за сигурност, и някогашните педагогичен консултант Стефан Мандевски и счетоводител на просветителната институция Венелина Пепелова укориха шефа. Обвиниха Златанска, която е с предизвестие за уволняване, в некомпетентна управническа процедура, тормоз, кадруване и недобросъвестност. На това те отдадоха огромният брой чиновници, прекратили връзките си с учебното заведение. По случая работят Регионално ръководство на образованието и Община Пловдив.

Директорът, който преди отрече от учебното заведение постоянно да напущат чиновници, в този момент разясни: „ За страдание се популяризира погрешна информация за това, че има доста огромно текучество на преподаватели в учебното заведение, тъй като атмосферата била нарушена. През четиригодишния ми интервал в учебното заведение са се пенсионирали 19 чиновници. 16 от тях пожелаха да останат и след придобиване право на „ пенсия “ до довеждане докрай на водените от тях випуски “.

Тя изяснява текучество на фрагменти , ставало обект на инспекция от РУО преди години, с условия, наложени от пандемията от COVID-19 . Тогава трябвало да се назначават учители, които да заместват дълготрайно отсъстващи, споделя Златанска. 

„ Това довежда естествено до преустановяване след завръщане на титулярите. В момента имаме четирима учители, които заместват отсъстващи учители заради майчинство. За дълготрайни замествания разчитаме на пенсионирани към този момент наши учители “.

От отговорите на шефа се удостоверява, че Венелина Пепелова, чиято история ви разказахме в предишен репортаж, е била освободена от нея. Мотивът за това – „ липса на качества “.

„ Заведеното дело от нея против учебното заведение спечелихме на първа инстанция пред Районен съд - Пловдив. Ще си разреша малко предистория, тъй като тя е значима в тази ситуация. След извършения конкурс за шефове на учебни заведения през лятото на 2020 година, в първия ми работен ден през август, срещайки ме в коридора на учебното заведение, същия чиновник ми заяви за позволено двойно погашение на компенсации за необработен заплатен отпуск през април и май на двама чиновници. Единият от които е неин очевидец по делото. (Бел.ав. става дума за Стефан Мандевски, някогашният педагогичен съветник) На двамата чиновници бяха изпратени предложения непринудено да върнат непозволено получените средства, което не се случи. Това наложи учебното заведение да заведе правосъдни каузи против тях и съдът не отхвърли, че тези средства са получени непозволено “, твърди Златанска.

Припомнихме на Златанска, че в различен диалог с нас тя се похвали, че откогато е шеф няма наложени санкции. Попитахме и относно твърдението на Стефан Мандевски, разкрил за съзнателно пропускане на санкции над възпитаници, с цел да запазите реномето на учебното заведение. Отговорът бе сбит:

„ Не съм казвала, че няма наложено наказване на възпитаник. Казах Ви, че няма наложени санкции на чиновници “.

Тя изрично отхвърли и в миналото да е залагала на нерегламентирани начини , с цел да упражнявате надзор върху чиновниците си, както и да е проявявала експанзия против някои от тях. Отхвърли обвиняването на Пепелова, че е заставяла служащи да търсят пропуски в работата ѝ, с цел да откри съображение да я освободи.

„ Отново ще подчертая, че сътрудници се връщат даже на работата, а не напущат. Включително и госпожа Пепелова кандидатства за оповестено свободно място, за което беше позволена до събеседване, само че не се яви, а за второ беше подала документите си отвън оповестения период “, сподели още шефът на СУ „ Димитър Мандевски “.

Попитахме я какво има да каже във връзка упрекът, че ръководството ѝ е обвързвано с основен чиновник на Община Пловдив: „ Не е загадка, че брачният партньор ми работи в кметството на регион „ Тракия “, само че длъжността, която заема, не е обвързвана със сферата на образованието “, съобщи шефът.

Мариана Златанска дефинира екипа си като обединен и показа, че „ безпределно доста “ обича работата си . „ Успехите на учебното заведение и учениците ни не биха били вероятни, в случай че освен аз, само че и всички от екипа не изпитваха любов към работата и специалността си “, заключи ръководителят на просветителната институция.

Пълният размер на изявлението с Мариана Златанска, прочетете тук:

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР