Обстоятелствата превръщат лидерите на двете страни в приятели по необходимост,

...
Обстоятелствата превръщат лидерите на двете страни в приятели по необходимост,
Коментари Харесай

Срещата Ким-Путин: Какво искат един от друг Пхенян и Москва

Обстоятелствата трансформират водачите на двете страни в другари по нужда, които могат да извлекат евентуални изгоди от по-близкото си съдействие. Тяхното предпочитание да заздравят връзките може да има последствия за войната в Украйна, за напрежението сред Южна Корея и Япония и за конкуренцията сред Съединени американски щати и Китай. За разлика от съюза сред Китай и Северна Корея обаче този сред Русия и Северна Корея ще бъде сред равни.
Това е първото пътешестване в чужбина за севернокорейския водач Ким Чен Ун от четири години насам. За последно той се срещна лице в лице с Владимир Путин през 2019 година Сега влакът му дойде в Русия, където Ким би трябвало още веднъж да се види с съветския президент. Според сведения на Съединени американски щати, Москва желае да закупи боеприпаси от Пхенян за потребностите на нашествието си в Украйна. Докато Северна Корея се нуждае от хранителни помощи и технологии, които да подкрепят нейната нуклеарна и ракетна стратегия.

Реклама
Обстоятелствата трансформират водачите на двете страни в другари по нужда, които могат да извлекат евентуални изгоди от по-близкото си съдействие. Както обобщава разбор на английската Военновъздушни сили, те имат доста общо между тях: " И двете страни са упрекнати, че са станали неуправляеми; и двете са под строги интернационалните санкции; и двете се афишират против " американската надмощие ". На процедура постигането на договорка сред Северна Корея и Русия наподобява като съвършената транзакция.

Същевременно при първото си известно пътешестване в чужбина като водач през 2018 година Ким посети китайския президент Си Цзинпин в Пекин. Двамата за последно се видяха по време на визата на Си в Пхенян през 2019 година, тъкмо преди експлоадирането на пандемията от ковид. И в този момент анализатори се сплотяват към мнението, че китайският водач несъмнено не е изключително удовлетворен, че Ким се е отправил към Русия, а не към Китай при първото си пътешестване отвън Северна Корея след пандемията.
Промяна на световния ред?
През юли Сергей Шойгу стана първият съветски министър на защитата, посетил Северна Корея от разпадането на Съюз на съветските социалистически републики насам. Тогава Ким го разведе из ревю на оръжия, а представителят на Кремъл загатна, че може да предстоят взаимни военни учения.

Северна Корея разполага с голяма отбранителна промишленост, която има огромен индустриален потенциал. И Пхенян може да се окаже скъп източник на боеприпаси, които Москва да употребява във войната с Киев. Американското разузнаване счита, че Кремъл към този момент е направил първата крачка и оръжейните договаряния сред двете страни напредват. Макар че в очите на доста анализатори този ход е тип оскърбление за Москва - една международна мощ надали би отишла тъкмо при Северна Корея за съюз и военни доставки.
Реклама
Същевременно Ким желае да получи от Русия филантропична помощ, която да облекчи неналичието на хранителни артикули вкъщи. Съществуват и спекулации, че Пхенян се интересува от напреднали съветски технологии за военна и сателитна приложимост, в това число нуклеарни подводници.
Северна Корея на процедура е сама, без същински съдружници. Тя се нуждае от сътрудници в цялостния политическо-военен смисъл. Артьом Лукин от съветския Далекоизточен федерален университет
Под повърхността всичко това отваря път за по-близко съдействие. Съединени американски щати от известно време предизвестяват за допустима оръжейна договорка сред двете страни, само че лидерската среща сред Путин и Ким издига нещата до напълно друго ниво. С нашествието си в Украйна съветският президент сподели, че е решен да преправи досегашния световен ред съгласно желанията на Москва. Военното съдействие със Северна Корея може да е следващият симптом за това. Потенциалната оръжейна договорка би представлявала огромен поврат, защото до неотдавна Москва заставаше зад глобите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации против Пхенян по отношение на неговата нуклеарна стратегия. Промени в тази посока биха били добре пристигнали за Ким.

" От 15 години ние построяваме мрежа от наказания против Северна Корея, с цел да й попречим да създава и да търгува с оръжия за всеобщо заличаване. Сега Русия като непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации може да аргументи колапса на цялата система ", разяснява пред Военновъздушни сили Ян Юк, специалист в Азиатския институт за политически проучвания.
Съюз сред равни
След като стана ясно, че войната в Украйна не протича съгласно проектите на Путин, за Москва става все по-необходимо да презареди запасите си от боеприпаси. И за нея договорката с Пхенян е метод за постигането на тази цел. Но това не значи, че без помощта на Северна Корея съветската военна машина бързо ще се разпадне. Според специалистите Путин с всеки минал ден се учи все по-добре по какъв начин да заобикаля глобите, като си сътрудничи с Китай и някои африкански държавни управления.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР