Обстановката в Косово става напрегната, следим внимателно, организирали сме денонощно

...
Обстановката в Косово става напрегната, следим внимателно, организирали сме денонощно
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Няма искане за увеличаване на българския контингент в Косово

Обстановката в Косово става напрегната, следим деликатно, организирали сме непрекъснато дежурство, с цел да имаме навреме получена информация и реакция от наша страна, която да бъде съответна на тази обстановка. Към момента няма постъпило искане към българската страна за увеличение на българския контингент. Това съобщи министърът на защитата Димитър Стоянов.

“Всички наши военнослужещи са живи и здрави, нямат проблем, извършват си функционалните отговорности, в това число и в тази част на територията на Косово, където са зародили проблемите ”, добави Стоянов.

Той акцентира, че България е заявила действен запас една рота.

“Имаме такава подготвеност тази рота в седемдневен период да бъде изпратена, само че към този момент такова искане към нас не е постъпило ”, посочи той.

По отношение на площадките на летище Граф Игнатиево, Стоянов уточни:

“Вчера са открити две площадки на Граф Игнатиево. Едната площадка е ескадрилен действен център, извънредно значимо оборудване, в което ще бъдат настанени летателният състав и там се възнамеряват безусловно всички задания, свързани с летателната активност. Втората площадка е SSF, където ще бъде склад за класифицирано съоръжение ”, сподели той и посочи, че без тях сертификацията на летище Граф Игнатиево няма да може да мине и няма да могат да бъдат признати самолетите F-16.

По думите му изходните задачи е трябвало да бъдат стартирани през 2016г., само че действително първите строителни площадки са открити през 2021г.

“Планираме да приключим изцяло летище Граф Игнатиево през декември 2024г. ”, сподели той и посочи, че това е графикът, който служебното държавно управление е предложил и изрази вяра постоянното държавно управление да постави старания в тази посока.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР