Обстановката в Гърция е изключително напрегната заради пожарите. Евакуираните 20

...
Обстановката в Гърция е изключително напрегната заради пожарите. Евакуираните 20
Коментари Харесай

Български журналист от Атина: Отложете почивката си в Гърция за август

Обстановката в Гърция е извънредно напрегната поради пожарите. Евакуираните 20 000 души от Родос са единствено от неделя, в събота бяха евакуирани други 50 000. Гори към този момент шести ден и към момента не може да овладяна огнената буря. Според експерти огънят ще бъде спрян едвам когато стигне до морето.

Това разяснява пред Euronews Bulgaria кореспондентът на в. „ Труд “ в Гърция Бойка Атанасова.

Към момента няма данни за потърпевши български жители. Има основан спешен щаб в българското посолство в Атина. Има и българско сдружение на о-в Родос, които са оповестили на страницата си информация по какъв начин потърпевши българи могат да се свържат с тях и да им бъде помогнато.

Цари суматоха на Родос. Хотелиери търсят туристи, с цел да ги свържат с туроператорите, с цел да им бъдат дадени инструкции по какъв начин да се измъкнат от огнения капан. Има заклещени монахини в един манастир, които не съумяха да се изтеглят и сега са в едно подземие.

Корфу пламна през вчерашния ден в късните часове. От 5-6 обитаеми места и там към този момент тече евакуация. Има закъснения на полетите в границите на час - час и половина поради евакуацията по въздух.

Може би е добре българите да помислят за отсрочване на почивките до края на месец юли поради високите температури и най-високата пета степен на заплаха от пожари. През август нещата се успокояват и температурите падат.

Засегнатите семейства ще бъдат подкрепени с по 6000 евро. В рамките на една година ще им се заплаща наем сред 300 и 500 евро, в случай че са изгубили домовете си.

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР