Обстановката по границата на Румъния става все по-напрегната и проблемът

...
Обстановката по границата на Румъния става все по-напрегната и проблемът
Коментари Харесай

Радко Влайков, посланик в Румъния: 264 хиляди украински граждани са минали румънската граница от началото на конфликта

Обстановката по границата на Румъния става все по-напрегната и казусът се задълбочава през последните дни с разгръщане на военните дейности в Украйна. Това сподели в " Денят стартира " посланикът на страната ни в Румъния Радко Влайков.

Той добави, че на дневна база нарастването на влизащите в Румъния украински жители се усилва приблизително сред осем и 10 %.

" Общо от началото на спора до момента са влезнали към 264 хиляди украински жители, от които 180 хиляди са напуснали Румъния. Тези 80 хиляди са хора, които са потърсили избавление в други страни, в това число в България. Обстановката е извънредно напрегната, защото хората са извънредно обезпокоени, хората са уплашени. Създава се на границата доста напрежение. Времето е доста неприятно и затова спасяването е затруднено ", сподели посланикът ни в Румъния.

Радко Влайков акцентира, че е извънредно впечатлен от работата на доброволците и по границите и в обособените страни. По думите му всеки се бори да избави човешки живот, без значение какъв е цветът на кожата му и какъв е произходът му.

Той описа, че при започване на рецесията, е имало погрешни информации в доброволчески платформи. Стигнало се е до такава степен, че на място са отишли хора и транспортни средства, чийто капаците тмногократно е надвишавал броя на чакащите хора и на хората, искащи да тръгнат за България.

" Това не попречи на доброволците да останат с дни, да схванат обстановката и да продължат с организацията. Като българин се гордея, че нашите доброволци са част от този европейски напредък сега - да се избави и да се отговори на проклятието на войната, и на нелепостта на един човек да се отговори с положително. И аз считам, че положителното ще победи ", добави Влайков.

На страницата на ситуационния център се разгласяват настоящи данни, уточни дипломатът и прикани доброволците да потеглят откакто са получили достоверна информация.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР