Общото събрание на ООН прие резолюция за прекратяване на участието

...
Общото събрание на ООН прие резолюция за прекратяване на участието
Коментари Харесай

ООН лиши Русия от глас в Съвета за правата на човека

Общото заседание на Организация на обединените нации одобри резолюция за преустановяване на присъединяване на Русия в Съвета за правата на индивида. 93 делегации гласоподаваха в поддръжка на резолюцията, 24 бяха срещу, а 58 се въздържаха.

Документът изискваше две трети от гласовете, като въздържалите се не се вземаха поради. Така общо 117 делегации гласоподаваха " за " или " срещу ". С 93 гласа, които бяха повече от две трети от този брой, резолюцията беше призната.

С приемането на резолюцията Русия ще резервира мястото си в Съвета по правата на индивида на Организация на обединените нации, само че ще загуби правото си на гласоподаване и изявление. Решението за краткотрайно преустановяване на участието на Русия ще се ползва единствено за актуалната ротация, т.е. до приключването на сегашния мандат на Русия в Съвета през 2023 година След това Руската федерация ще може още веднъж да кандидатства за участие.

БГНЕС напомня, че по-рано Русия, Казахстан, Венецуела, Северна Корея, Иран, Сирия, Куба и Китай обявиха пред Общото заседание на Организация на обединените нации, че ще гласоподават срещу прекратяването на присъединяване на Русия в Съвета на Организация на обединените нации за правата на индивида.

Дипломатите от тези страни приканиха и други страни да не поддържат плана. Представителят на Куба съобщи, че сходни вражески практики са били употребявани против Русия, само че в бъдеще могат да бъдат употребявани против всяка друга страна. Представителят на Казахстан прикани днешната резолюция да бъде прегледана едвам откакто съответните интернационалните механизми проведат изцяло следствие на нарушаванията на правата на индивида в Украйна.

Приемането на резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации за прекъсване на присъединяване на Русия в Съвета по правата на индивида на Организация на обединените нации ще сътвори рисков казус и Китай ще гласоподава срещу нея, съобщи непрекъснатият представител на Китай в Организация на обединените нации Чжан Дзюн на изключителната специфична сесия на Общото заседание.

Страните от Г-7 желаеха в обща декларация Русия да бъде изключена от Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида, заяви Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.  " Убедени сме, че е пристигнал моментът да бъде прекъснато участието на Русия в Съвета за правата на индивида ", заявиха външните министри на седемте най-развити индустриални страни. Съвместната декларация показва, че " кланетата в град Буча и други украински градове ще бъдат включени в листата със зверства и тежки нарушавания на интернационалното право, осъществени от агресора на украинска земя ". В понеделник Съединени американски щати и Англия желаеха изключването на Русия от интернационалната институция в отговор на " фотосите от Буча ". 

Кадрите на " цивилни жертви, жертви на изтезания и явни изтезания, както и известията за полово принуждение и разрушение на гражданска инфраструктура, демонстрират същинското лице на бруталната нападателна война на Русия против Украйна и нейния народ ", прибавят министрите от Г-7.

На 16 март Русия бе изгонена и от основната европейска организация за отбрана на човешките права - Съвета на Европа.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР