Общото им богатство е достатъчно да бъде ваксинирано населението на

...
Общото им богатство е достатъчно да бъде ваксинирано населението на
Коментари Харесай

9 нови милиардери заради ваксините срещу COVID-19

Общото им благосъстояние е задоволително да бъде имунизирано популацията на всички небогати страни по света.

Класацията се оглавява от Стефан Бансел - изпълнителен шеф на фармацевтичната компания " Модерна ". Според списание " Форбс " финансовото му положение към този момент е 4 милиарда и 300 милиона $.

Втори в листата, с благосъстояние от 4 милиарда $, е основателят на " Байонтек " Угур Шахин.

Здравните милиардери - такава популярност си завоюваха новите попълнения в листата на най-богатите хора в света. Почти всички от деветимата нови милиардери са учени от огромните фармацевтични компании. Общото им финансово положение е близо 19 и половина милиарда $.

Успешната композиция от бърза реакция и добра технология трансформира изпълнителния шеф на " Модерна " в печеливш от стартирането на ваксина против COVID-19. Базираната в Масачузетс компания беше първата, която стартира клинични тествания на антивирусен препарат.

Покачване на приходите има и при главните вложители на " Модерна " - имунолога Тимоти Спрингер и учения Робърт Лангър.

Основателят на " Байонтек " Угур Шахин към този момент е измежду 500-те най-богати хора в света. За година благосъстоянието му е скочило с близо 250 %.

На трето място в листата на новите милиардери са тримата създатели на китайската компания за ваксини CanSino Bio. Всеки един от тях към този момент има над 1 милиард $. Статистиката с новите милиардери беше огласена от съюз от организации, здравни специалисти и икономисти, които упорстват да се спре монопола на фармацевтичните компании.

Тяхното разбиране е, че щом имунизациите са финансирани от публични пари, те би трябвало да се трансфорат в публично богатство, а не във опция за персонално замогване. За цялата 2021-ва от " Модерна " предвиждат продажби за над 19 милиарда $. А годишната прогноза на " Пфайзер ", която създава дружно с " Байонтек " имунизацията, е за оборот от 26 милиарда $.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР