Общо взето с тези няколко изречения може да бъде обобщен

...
Общо взето с тези няколко изречения може да бъде обобщен
Коментари Харесай

Какво да направим, ако отменят полета ни? frognews.bg

Общо взето с тези няколко фрази може да бъде систематизиран опитът ми да заминавам с група другари за Болоня предишния месец. След 3-часово очакване на столичното летище разбрахме, че полетът ни е анулиран, без да сме напълно наясно какви са аргументите за това и без да знаем по какъв начин да действаме от тук нататък. За страдание мога да кажа, че нито аз, нито пък правилните ми приятели по орис сме единствените. 

 

Само преди седмица стана ясно, че една от нискотарифните самолетни компании, които оперират у нас, не е обработила 50% от жалбите си за тази година. За последните 8 месеца 500 са недоволствата, които са постъпили, а компанията даде обещание да ги прегледа в околните две-три седмици. Системните проблеми с анулирани полети обаче остават. Какво да създадем? 

 

Всеки може да потърси правата си при анулация или забавяне на полет, без значение дали се отнася до нискотарифна самолетна компания, или не. Обезщетение обаче не се изплаща постоянно. Самолетът би трябвало да е просрочен с над три часа или полетът да бъде анулиран изцяло, да бъдат продадени по-голям брой билети от наличните в самолета места. Обезщетението варира сред 250 и 600 евро на пасажер. 

 

Ние също подадохме сходен иск за анулирания полет до Болоня. Към този миг няма особена информация за това какво ще предприеме самолетната компания, с цел да компенсира породеното ни стеснение.

 

Единственото, което се знае, е че самолетната компания се оправда с “ограничения на въздушния трафик в дневното разписание на самолета ” и отхвърля да изплати въпросното обезщетение. Не е ясно дали организацията, към която сме се обърнали, ще успее да отбрани ползите ни, или авиооператорът ще си измие ръцете. 

 

Освен времето и дистанцията, имат значение и аргументите, заради които полетът се е забавил. При щета по независещи от екипа условия, обезщетение не се изплаща, изясняват адвокати. Фирмите, които се пробват да пазят правата на пасажерите, са доста. Друг е въпросът могат ли те да принудят самолетните компании да платят на пострадалите си клиенти въпросното обезщетение. 

 

Припомняме, че преди няколко месеца в общественото пространство избухна скандал, откакто пасажери се барикадираха в аероплан, кацнал във Варна, вместо в София от Абу Даби. Пътниците не са били осведомени за това. Наши източници споделят, че за тази смяна в маршрута на полета е било известно доста преди самолетът да излети, а водачът “се опитал да лобира ”, с цел да отворят столичното летище. Почти несъмнено е било обаче, че това няма да се случи, защото летището е било затворено за рутинно разчистване на пистата, без което тя съставлява риск. Въпреки това пасажерите не са били известени.

 

Кога имам право на обезщетение при анулиран полет?

 

Съгласно Регламент 261/2004 имате право на парично обезщетение, в случай че самолетната компания е отменила полета и сте били известени за анулацията по-малко от 14 дни преди датата на полета.

 

Времето на полета ми беше преместено за по-ранен час. Това анулиран полет ли е?

Ако полетът ви потегля доста по-рано от в началото оповестеното по резервация време, това също се смята за анулиран полет. В този случай вие имате право на обезщетение при анулиран полет.

Кога самолетната компания не дължи обезщетение при анулация на полет?

 

Съгласно Регламента, който дефинира правата на самолетните пасажери при анулиран полет, за анулирани полети заради стачка, терористичен акт или неприятно време, обезщетение не се дължи. Необходимо е да се знае, че самолетните компании постоянно лъжат или съзнателно заблуждават своите пасажери за повода за анулирането на полета им. Тяхната цел е несъмнено да избегнат заплащането на паричните компенсации за анулиран полет.

Какви други права имам при положение на анулация на полет?

 

Ако полетът ви бъде анулиран имате право на избор сред премаршрутиране или възобновяване цената на билета.

 

В случай че изберете премаршрутиране, имате право на грижа, т.е. самолетната компания би трябвало да ви обезпечи:

 

- храна и питиета, съответстващи на времето на престоя ви;

- телефонни позвънявания, телекс или факс известия, или електронни съобщения;

- гратис настаняване в хотел и транспорт сред летището и хотела, в случай че заместващият полет излетява на идващ ден.

Кога имам право на парично обезщетение за просрочен полет?

 

Ако полетът закъснее повече от 3 часа по отношение на в началото оповестения час на идване, самолетната компания дължи парично обезщетение за закъснението и породеното ви стеснение. Правата ви са обезпечени в Регламент 261/2004.

Кога самолетната компания не дължи отплата за просрочен полет?

 

Съгласно Регламента, oпределящ правата на самолетните пасажери при забавяне на полети, за забавяния породени заради стачка, неприятно време или терористичен акт, обезщетение не се дължи. Важно е да се означи, че доста постоянно самолетните компании съзнателно заблуждават и дори лъжат пасажерите за повода за забавянето за да избегнат заплащането на паричните компенсации при просрочен полет.

Какви други права имам при положение на просрочен полет?

 

Ако полетът ви закъснее повече от два часа при политане, имате право на грижа, обезпечена от самолетната компания. Тя включва:

 

- питиета и храни, които да подхождат на времето на вашия престой;

- безвъзмездни телефонни позвънявания, факс известия, телекс или други електронни съобщения;

- при положение, че се чака да излетите на идващия ден, самолетната компания е длъжна да ви обезпечи гратис настаняване в хотел, както и транспорт сред летището и хотела.

 

Ако полетът закъснее повече от пет часа имате право на избор сред премаршрутиране или в случай че решите да не пътувате – на възобновяване цената на билета.

 

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР