Общо 70 хиляди евро са били платени за поръчкото убийство

...
Общо 70 хиляди евро са били платени за поръчкото убийство
Коментари Харесай

Словашка прокуратура: Убийството на Ян Куциак и годеницата му е струвало 70 000 евро

Общо 70 хиляди евро са били платени за поръчкото ликвидиране на словашкия проверяващ публицист Ян Куциак и годеницата му по-рано тази година, разгласи през днешния ден прокурор, представен от АП.

По думите на специфичния прокурор, чието име не бе огласено, каквато е практиката при тежки наказателни каузи, от сумата са били платени 50 хиляди евро. "Останалите 20 хиляди евро са били банален дълг ", посочи той на конференция. Ян Куциак и Мартина Кушнирова бяха убити в дома си на 21 февруари. Братислава управляващи тогава заяви, че убийството е поръчково и обвързвано с работата на журналиста, който е разследвал корупция и връзки сред локални политици и италиански мафиоти. Убийствата провокираха в Словакия всеобщи митинги, уволняване на началника на националната полиция и оставката на държавното управление, напомня АП.

Словашки медии оповестиха през днешния ден, че на съвещание на Специалния углавен съд през вчерашния ден в град Банска Бистрица е било постановено, че четиримата обвинени съучастници в убийството остават под стража. 44-годишната Алена Жужова е упрекната като гарант, Томаш Сабо - като директен причинител, Мирослав Марчек - като водач, и Золтан Андруско - като помощник.

Според новинарския уеб страница topky.sk на конференция през днешния ден словашката основна прокуратура е дала уточнения за развиването на делото. На конференцията са участвали основният прокурор Яромир Чижнар, надзираващи прокурори от специфичната прокуратура, началникът на националната полиция Милан Лучански и командващият силите за битка с престъпността (НАКА) Бранислав Зуриан.

Пред кореспонденти основният прокурор е изказал възмущението си от опитите на политици да се месят в следствието и е подчертал, че има цялостно доверие в следователите. Чижнар заречен, че обществеността ще бъде осведомена за хода на следствието.

На конференцията било обявено, че някои от четиримата обвинени са били осъждани в предишното, само че не за закононарушения с принуждение.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР