Общо 55 са заболелите от трахинелоза в страната през изминалата

...
Общо 55 са заболелите от трахинелоза в страната през изминалата
Коментари Харесай

55 случая на трахинелоза през 2017 г.


Общо 55 са заболелите от трахинелоза в страната през миналата 2017 година. Регистрирани са 15 нови случая на инфектирани в Бургаска област през декември, оповестиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

България заема едно от водещите места по заболяемост от трихинелоза в Европейския съюз. След нас са страни като Полша и Румъния. От здравно министерство предизвестяват, че поради дейния ловджийски сезон би трябвало да внимаваме за месото, което консумираме. Задължително е осъществяване на санитарно-паразитологично проучване на дивечовото месото и това от домашни и диви прасета в акредитирана лаборатория.

Гражданите би трябвало да заобикалят потреблението на месо и месни артикули със подозрителен или неизпитан генезис и без нужната термична обработка .

Хора, които употребяват месо и локални артикули, инфектирани с трихинелни ларви в сурово или алангле положение, в чист тип или като разнообразни месни артикули (кайма, наденица, суджук, луканка, сланина съдържаща месо и други), могат да се заразят с трахинелоза. Заболяването се среща най-често през есенно-зимния сезон, което е обвързвано както с дейния ловджийски сезон, по този начин и с кланичния интервал на свинете, отглеждани в персоналните стопанства.

Недостатъчната здравна просвета и неналичието на осведоменост измежду популацията са сновните аргументи за високата заболяемост от трихинелоза. Друг фактор е недобрият ветеринарно-медицински надзор на меса, които са добити след лов и домашно свиневъдство. Поради тази причина висок риск от заразяване съществува при ловците, при хората, които се занимават с развъждане на домашни прасета и при консумиращите сурови месни артикули или такива с незадоволителна термична обработка.

Свързани публикации.. Има риск от импорт на морбили у нас 0 Отлагат отчитането на касовите бележки на джипитата за пенсионерите 0 Стартира основаването на осведомителна система в ИАЛ 0

При подозрения за трихинелоза следва неотложно да потърсите здравна помощ от персоналния си доктор, както и да извършите консултация с доктор паразитолог , предизвестяват от Министерство на здравеопазването.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР