Общо 40 адреса в Румъния и Франция са били обискирани

...
Общо 40 адреса в Румъния и Франция са били обискирани
Коментари Харесай

Европейската прокуратура разследва злоупотреби с 30 млн. евро в Румъния и Франция

Общо 40 адреса в Румъния и Франция са били обискирани през днешния ден в границите на следствие на Европейската прокуратура, обвързвано с хипотетични злоупотреби с национални и европейски средства на стойност над 30 милиона евро, оповестява Хотнюз.

Изданието отбелязва, че става дума за хипотетична незаконна скица, посредством която са били издавани подправени гаранционни писма на бенефициенти на планове с европейско финансиране, в които се твърди, че плановете са застраховани против възможни вреди.

Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кодруца Кьовеши, уточни в прессъобщение, че в Румъния обиски са осъществени в Букурещ и окръзите Алба, Арад, Клуж, Констанца, Хунедоара, Яш, Муреш и Олт. Извършени са също обиски в Рокбрюн-Кап-Мартен в Южна Франция.

Разследването е разкрило, че в интервала 2020-2023 година в границите на редица планове с европейско финансиране са били издадени гаранционни писма от фиктивни банки или съмнителни финансови институции, които не разполагали с нужната финансова наличност, с цел да покрият възможните вреди.

По-специално, една фиктивна банка на Коморските острови е издала писмо за гаранция, с което претендира, че обезпечава на публичните управляващи в Румъния заплащането на суми на обща стойност близо 20 милиона евро, показва Европейската прокуратура. По сходен метод финансови институции, опериращи в Чехия, Латвия и Испания, са издавали гаранционни писма, които да бъдат употребявани в Румъния, без да имат правото на това и без нужните средства, с цел да покрият възможните вреди.

За планове, които получават финансиране от Европейски Съюз, спечелилият в поръчката би трябвало да показа гаранционно писмо за положително осъществяване, издадено от финансова институция, която се задължава да заплати избрани парични суми (стойността на гаранцията), в случай че услугите не са изпълнени вярно.

Освен това, в случай че бенефициентът на средствата получи предплатено заплащане, той би трябвало да показа на възлагащия орган и гаранционно писмо, с което да подсигурява възобновяване на предплатеното заплащане.

Според Европейската прокуратура обвинените са издали гаранционни писма от името на фиктивни финансови субекти или с фиктивни финансови запаси. В подмяна на издаването на гаранционните писма обвинените са получавали обилни парични суми, които са употребявали в своя изгода, добавя прокуратурата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР