Общо 137 милн. лв. ще се отпуснат от Плана за

...
Общо 137 милн. лв. ще се отпуснат от Плана за
Коментари Харесай

Радев в БАН: 137 млн.лв. от Плана за възстановяване отиват за Национален космически център

Общо 137 милн. лева ще се провиснал от Плана за възобновяване и резистентност за Национален галактически център за наблюдаване, съгласуваност и ръководство, който получи самопризнание от Брюксел. Това е един значим план от Плана за възобновяване и резистентност, препоръчан от президентската институция през есента на 2021 година, сподели президентът Румен Радев в словото си на тържественото заседание в зала " Проф. Марин Дринов " на Българската академия на науките (БАН) на Института за галактически проучвания и технологии (ИКИТ) при Българска академия на науките.
 
ИКИТ-БАН празнува през днешния ден 50 години под мотото " България - галактическа страна ".  
 
Държавният глава съобщи, че би трябвало да имаме сходен център, в нова красива функционална постройка, която да подхожда на нашите обичаи, достижения и упоритости за космоса. Трябва в него да постъпва информация от космоса от всевъзможен набор, да има и денонощни дежурни смени, които да наблюдават на екраните какво става над територията на страната.

 

" Всяко министерство, откъм гърба на компютрите, да си има офиси и свои хора, които могат да разчитат тази информация, да я обработват за потребностите на съответното министерство и да може тя да служи на тези министерства, и да я предават на жителите. Тук не става въпрос за някакво наблюдаване за бедствия, повреди и произшествия, то е извънредно значимо. Но тук става въпрос за мониторинг на цялата страна, в цялостната й активност - като почнем от екология, води, гори, пътища, трафик, урбанизация, сигурност, граници, спектрален разбор на почвата за потребностите на земеделието, за всичко ", изясни президентът Румен Радев.

 

" Убеден съм, че всяко политическо управление, всяко ръководство на страната би трябвало да има упоритостта и би трябвало да има инструментите, с цел да знае какво става в България и по-добрия метод да управляваме нашите запаси във всички посоки ", сподели президентът.

 

" Това съгласно мен е бъдещето и значи по най-ефективен метод да имаме взор - освен да си опазваме природата, само че да развиваме промишлеността, селското стопанство, превоза, сигурността и всичко останало ", добави президентът Радев.

 

Той съобщи, че това е " океан от информация " и би трябвало да готвим младежи да боравят с нея, да създават логаритми и на тяхна база да се дава потребна информация на съответните структури. Трябва да се прави просвета и нашите учени да имат цялата статистическа информация, да имаме и денонощен мониторинг, и когато в действителност има някаква спешна обстановка на територията на страната, тези, които ръководят като спешен щаб, да се събират там и да взимат най-хубавите решения.

 

" Аз съм оптимист за развиването на галактическата стратегия в България. Уверен съм, че с общи старания можем да реализираме още повече, в случай че обединим министерствата и науката, и да отворим път за нови специалности в България, свързани с Космоса ", сподели президентът. 

Той благодари за опцията да поеме патронажа на самодейността " 50 години български космос ".
 
Космосът е продължение на авициацията, с други още по-високотехнологични средства. За нас космосът е израз на упоритостите на една нация къде нарежда себе си във връзка с човешкия напредък и на бъдещето на човечеството. Прави чест на първопроходците, 50 години обратно, че нареждаха България в челото на човешкия напредък. Можем единствено да бъдем горди и за това, което България направи преди 50 години и по метода, по който се разви българската галактическа стратегия, акцентира президентът. Можем да бъдем горди с нашите космонавти - и Георги Иванов, и Александър Александров, и Красимир Стоянов, който, аз съм уверен, е заслужен да го нарека български космонавт. Не е късно и може да получи шанса, уповавам се в близко бъдеще, изрази убеденост президентът Радев.

 

Много неща се случиха за тези 50 години и български принадлежности, и апарати, от ново потомство, не престават да изследват Вселената в името на човешкия напредък. Има към този момент и частни компании в България, които създават микро- и наносателити с високо качество, които имат международен пазар, акцентира президентът.

 

Тържественото заседание в Българска академия на науките беше намерено от шефа на ИКИТ-БАН проф. доктор Георги Желев в наличието на ръководителя на Академията акад. Юлиан Ревалски. На честването участваха също министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов, сегашни и някогашни командири на българските военновъздушни сили, началникът на Военната академия " Г.С. Раковски " генерал-майор Тодор Дочев, военачалник о.з. Михо Михов, учени. 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР