Общо 1066 безработни ще започнат работа по новата национална програма

...
Общо 1066 безработни ще започнат работа по новата национална програма
Коментари Харесай

Над 1060 безработни започват работа по нова социална програма

Общо 1066 безработни ще стартират работа по новата национална стратегия на Министерството на труда и обществената политика за повишение на заетостта в общините с висока безработица. Броят им е с над 200 повече от авансово планувания брой.
Програма „ Работа “ ще започва пилотно от 1 септември в 14 общини в областите Видин, Враца и Монтана и ще се осъществя до края на годината.
Най-много безработни ще бъдат наети в общините Ружинци – 150, Хайредин – 142, Вълчедръм – 140, Бойчиновци – 98, Димово – 81, Борован – 78 и Якимово – 75. В Криводол ще бъдат обезпечени 67 работни места, в Чупрене – 56, в Брегово – 45, в Медковец – 42, в Чипровци – 38, в Макреш – 28, в Грамада – 26.
Набирането на поръчки за работни места по самодейността се организира от 16 до 22 август. 112 работодатели оповестиха 1098 работни места в този интервал.
За присъединяване в програмата аплайваха 81 работодатели от частния бранш, които обявиха общо 141 места на цялостен работен ден. Всички техни поръчки са утвърдени. Най-активно се включиха работодателите от област Монтана, където са декларирани 61 работни места от 34 частни предприятия. В област Враца са оповестени 44 работни места от 27 компании, а във Видин – 36 от 20 работодатели. Очакванията са част от наетите в частния бранш безработни да намерят трайна претовареност и останат на работа след привършване на програмата.
В обществения бранш са утвърдени 925 работни места. От тях 321 са за цялостен работен ден. Близо половината от поръчките от обществения бранш са за 6-часов работен ден, а 172 - за 4-часов работен ден. Длъжностите за ненапълно работно време са свързани с действия, подвластни от атмосферните условия, както и такива, ориентирани към услуги на популацията или изискващи по-тежък физически труд.
Подборът на безработните, които ще се включат в програмата, ще завърши на 30 август. Приоритетно ще се обезпечава претовареност на дълготрайно безработни, безработни младежи, както и безработни, които получават обществени помощи или са с главно и по-ниско обучение и без професионална подготовка.
Програмата е ориентирана и към стопански неактивни, в това число обезкуражени лица, които ще могат да вземат участие в нея след регистрация в бюрата по труда.
Одобрените от работодателите ще бъдат назначени от 1 септември след извършено от експертите в бюрата по труда обосноваване за интензивно включване в трудова претовареност, осведоми БГНЕС.
Финансирането на пилотния стадий на стратегия „ Работа “ е 2 млн. лева, които бяха обезпечени посредством оптимизация на бюджета на Министерството на труда и обществената политика.
Със средствата ще се покрият разноските на работодателите за трудово заплащане и осигуровки. Наетите по програмата ще извършват разнообразни действия в частния бранш или общественополезни действия към общините като ремонт на публични здания, комунално-битово обслужване, поддържане на недвижимо културно завещание или оказване на услуги на популацията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР