Общият показател на бизнес климата през октомври 2021 г. се

...
Общият показател на бизнес климата през октомври 2021 г. се
Коментари Харесай

Бизнес климатът се влошава през октомври

Общият индикатор на бизнес климата през октомври 2021 година се намалява с 2,3 пункта по отношение на предходния месец. По-неблагоприятен бизнес климат е регистриран в индустрията, търговията на дребно и бранша на услугите, а в строителството индикаторът резервира нивото си от септември, оповестява Националния статистически институт.

През октомври бизнес климатът в индустрията спада с 3,9 пункта вследствие на по-резервираните оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията. По-негативни са и прогнозите им както за износа, по този начин и за индустриалната интензивност през идващите три месеца. През октомври междинното натоварване на мощностите в индустрията остава на равнището от юли (74,2%). С оглед на предстоящото търсене през идващите месеци обаче се планува дефицит от мощности. Основните проблеми за развиването на бизнеса не престават да бъдат несигурната икономическа среда, дефицитът на работна мощ и незадоволителното търсене от страната, като през последния месец се следи усилване на отрицателното им въздействие. В съпоставяне със септември делът на мениджърите, които предвиждат продажните цени в индустрията да се покачат през идващите три месеца, се усилва.

В строителството бизнес климатът равнището си от предходния месец. Очакванията на строителните бизнесмени както за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца, по този начин и за активността им през идващите три месеца са песимистични. Последната анкета регистрира и нарастване на броя на клиентите със закъснения в заплащанията. Производственият график е обезпечен с контракти за 5.6 месеца, като се следи понижение от 1,3 месеца по отношение на оценката през юли. Същевременно и упованията за нови поръчки през идващите шест месеца са по-неблагоприятни. Най-сериозното усложнение за активността на предприятията остава несигурната икономическа среда. През последния месец се записва и повишаване на негативното влияние на фактора „ цени на материалите “, който измества на трето място усложненията, свързани с дефицита на работна мощ. Относно продажните цени в строителството 32,7% от мениджърите не престават да чакат те да се покачат през идващите три месеца.

През октомври бизнес климатът в търговията на дребно се намалява с 1,4 пункта, което се дължи на по-умерените оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Прогнозите им за размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца са също по-резервирани. Несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и незадоволителното търсене не престават да лимитират в най-голяма степен развиването на бизнеса в бранша, като през последния месец се регистрира усилване на отрицателното им въздействие. В съпоставяне с предходния месец нараства делът на търговците на дребно, които плануват продажните цени в бранша да се покачат през идващите три месеца.

В бранша на услугите бизнес климатът понижава с 2,1 пункта вследствие на леко влошените оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията. По-умерени са и мненията им по отношение на актуалното и предстоящото търсене на услуги. Най-сериозните усложнения за активността остават свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора, посочени надлежно от 51,1 и 28,9% от предприятията. Очакванията на мениджърите във връзка с продажните цени през идващите три месеца не престават да са в посока на нарастване.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР