Общият оборот на Българска фондова борса (БФБ) за октомври възлиза

...
Общият оборот на Българска фондова борса (БФБ) за октомври възлиза
Коментари Харесай

Спад в оборота от близо 45% отчита БФБ през октомври

Общият оборот на Българска фондова борса (БФБ) за октомври възлиза на 44,35 млн. лева и бележи спад от 44,18 на 100 по отношение на предходния месец, когато доближи 79,46 млн. лева, оповестиха от борсата. 

За интервала януари-октомври 2021 година оборотът се усилва с 36,04 на 100 по отношение на същия интервал на 2020 г. Броят покупко-продажби на БФБ през октомври е 5912, което по отношение на осъществените през септември 7271 покупко-продажби съставлява спад от 18,69 на 100. Изменението в броя покупко-продажби за интервала януари-октомври по отношение на същия интервал на предходната година е растеж от 20,04 на 100. 

В структурата на търговията на БФБ с максимален дял от 56,69 на 100 (25,12 млн. лева.) е оборотът на сегмент акции Standard, следван от каузи на оборота на BaSE Market - 12,91 на 100 (5,73 млн. лева.), и този на сегмент Облигации - 11,70 на 100 (5,19 млн. лева.). Пазарната капитализация в края на месеца е в размер на 30,25 милиарда лева или 23,55% от Брутният вътрешен продукт на страната. 

В топ три на най-ликвидните излъчвания акции на българския финансов пазар за октомври са: " Доверие Обединен Холдинг " АД (686 сделки), " Алтерко " АД (509 сделки) и " Българска фондова борса " АД (296 сделки). 

Всички борсови показатели на БФБ, като се изключи BGREIT, бележат намаления през октомври. Широките измерители BGTR30 и BGBX40 регистрират спад надлежно от 0,42 на 100 и 0,52 на 100 на месечна база. Индексът на сините чипове SOFIX отбелязва леко намаляване от 0,24 на 100 на месечна база, а от началото на годината регистрира растеж от 30,48 на 100. През октомври само секторният BGREIT записва растеж от 0,56 на 100 по отношение на предходния месец. 

В класацията трите най-печеливши компании от главния борсов показател SOFIX през месеца са " Адванс Терафонд " АДСИЦ, " Софарма " АД и " Еврохолд България " АД, надлежно с нараствания от 6,23 на 100, 4,02 на 100 и 2,78 на 100. В топ три на губещите компании от SOFIX са " Монбат " АД, " Телелинк Бизнес Сървисис Груп " АД и " Доверие Обединен Холдинг " АД, като спадовете при тях са надлежно 9,3 на 100, 4,19 на 100 и 3,63 на 100. Сред 15-те излъчвания от SOFIX, осем излъчвания регистрират покачване през отчетния интервал, а седем означават спад. 

През октомври с акциите на фирмите, търгувани на пазара за напредък beam ( " Биодит " АД, " Син Карс Индъстри " АД и " ИмПулс I " АД), бяха подписани 395 покупко-продажби при оборот от 453 000 лева През месеца на пазар beam бе осъществено IPO-то на " Инфинити Капитал " АД, при което компанията набра капитал в размер на 1,356 млн. лева През настоящия месец броят на покупко-продажбите на пазар MTF BSE International бяха 388, а оборотът възлезе на 2,960 млн. лева. 

На 1 октомври БФБ осведоми, че е приела смяна в цената за пазар BSE International и промените влизат в действие от 1 ноември 2021 година Минималната такса за всяка изпълнена поръчка за акции и надлежно за борсово търгувани артикули на пазар BSE International (MTF) за всеки търговски ден се понижава от две евро на едно евро. Целта е пазарът за акции на водещи интернационалните компании да резервира възходящата наклонност, която се следи след старта му и да стане още по-привлекателен за българските вложители. 

На изключителното общо заседание на акционерите на " БФБ " АД, извършеното на 12 октомври, бе взето решение да се раздаде 6-месечен дял на акционерите. Максималната обща сума, която БФБ заделя за изплащането на дивидента, е 3 620 573 лева или 0,55 лева на акция. Това е най-големият дял в историята на БФБ и той е за първото полугодие на 2021 година Право на дял имат лицата, вписани в регистрите на Централен депозитар като акционери на 14-ия ден след деня на Общото заседание, или на 26 октомври 2021 година Изплащането на дивидента се прави в 60-дневен период от решението на ОСА (Общо заседание на акционерите - бел. ред.). 

На 12 октомври организира и четвъртата и последна стратегическа среща от първото издание на beamUp lab. Основната тематика в срещата бе за изгодите една компания да стане обществена. Представен бе опитът на две от най-успешните компании на българския финансов пазар - Telelink Business Services и СПИДИ. Друг акцент на срещата бе представянето на капиталови разбори, направени от сътрудниците от Българската асоциация на лицензираните капиталови медиатори (БАЛИП), на три от фирмите участници в програмата. 

На 13 октомври БФБ награди с грамоти и даде финансов тласък на чудесно представилите се на изпитите на КФН за брокери и капиталови консултанти - Деян Иванов, Кристияна Савова и Панайот Пощов. В церемонията по награждаването участваха още Мария Филипова - заместник-председател на КФН, Радослава Масларска - ръководител на БАЛИП, и Петко Кръстев - ръководител на Българската асоциация на ръководещите сдружения (БАУД). Борсата поема разноските за таксите на тримата най-успешно показали се на изпитите и минали курсовете за брокери и капиталови консултанти, проведени от БАЛИП и БАУД. Инициативата е част от дълготрайната просветителна стратегия на Борсата - BSE Advance.

На 27 октомври БФБ разгласи, че ще концентрира работата си върху развиване на пазар на деривати, включително и образуването на клирингова институция за застраховане на разплащанията и непрекъсваемостта на този предстоящ пазар. По този метод ще се обезпечат по-добри благоприятни условия за българските вложители и за отбрана от внезапни отклонения в пазарните цени. БФБ се отхвърля от проектите си за придобиване на стратегическо присъединяване в MTF Sofia и ще преглежда други благоприятни условия за напредък. 

На извършената на 28 октомври заключителна гала на БФБ по първото издание на програмата за стимулиране и поощряване растежа на български компании - beamUp lab, бе оповестено влизането на 22 стартъпа и МСП във второто издание на програмата. Новите компании в beamUp lab са най-вече от софтуерния бранш с съществена активност развиване на програмен продукт, финтех, агритех, разбор на данни, медия мониторинг, електронна търговия и други Производството на биопродукти е друга добре показана промишленост в сегашната селекция. 70% от фирмите са минали сполучливо най-малко един рунд на финансиране от рискови вложители, като са набрали над 70 млн. лева до този миг.

На церемонията БФБ и сътрудниците й отличиха най-добре представилите се компании от beamUp lab vol. 1 в следните шест категории: Super Star за цялостни достижения - ЕnduroSat; Moon for Investors за компания, впечатлила вложителите - Software Group; Sun of Community за услуги с значимо значение за обществото - еBag; Green Star за зелени нововъведения - Nasekomo; Favourite Star за обичана компания на публиката - Baldaran Spring и beamUp Star за иден дебют на пазар beam на БФБ - Smart Organic.

Борсата награди с едногодишен абонамент за интернационалната инвеститорска платформа Deutsche Bоеrse Venture Network четири компании: ЕnduroSat, еBag, Nasekomo и Softwаre Group. Всички 20 компании получиха документ и електронен знак за сполучливо минали програмата. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР