Общият индекс на цените на производител през май 2022 г.

...
Общият индекс на цените на производител през май 2022 г.
Коментари Харесай

Заводските цени през май са с 38% по-високи, отколкото преди година

Общият показател на цените на производител през май 2022 година нараства с 38.2% в съпоставяне със същия месец на 2021 година, заяви Националният статистически институт. Предходния месец повишаването беше с 40.2% на годишна основа.

Най-значителен годишен растеж е регистриран през май при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 83.8%. В преработващата индустрия повишаването е с 25.9%, а в добивната индустрия - с 11.3%.

В преработващата индустрия забележителен растеж е регистриран при производството на химични

артикули - с 40.2%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 29.4%,

производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 28.3%, производството на

хранителни артикули - с 25.5%.

Сравнението с април демонстрира, че междинното нарастване на заводските цени за месец е с 0.4%. Това е индикатор, че повишаването затихва - през април индикаторът е бил 6.4%, през март - 4.3%, през февруари - 1 на 100, през януари - 3.2%

Месечното покачване на заводските цени в преработващата индустрия е с 2.6%, в добивната индустрия - с 0.2%, до момента в който при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано понижение - с 4.0%.

По-високи цени на производител в преработващата индустрия се следят при производството на химични артикули - с 4.9%, производството на хранителни артикули - с 3.2%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 2.8%. Понижение на цените е регистрирано при производството на съществени метали - с 2.1%.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР