Общият брой на санкциите, наложени на Русия, достигна 14 022През

...
Общият брой на санкциите, наложени на Русия, достигна 14 022През
Коментари Харесай

Десетият пакет антируски санкции - банките под особен прицел

Общият брой на глобите, наложени на Русия, доближи 14 022

През миналата година разнообразни страни от груповия Запад вкараха голям брой наказания против Руската федерация. До началото на март 2022 година, единствено за няколко седмици след началото на СВO, бяха въведени 5,5 хиляди разнообразни ограничавания във връзка с Руската федерация.

Според данните на световната база данни за наблюдаване на глобите Castellum.ai през годината (след началото на СВО) против Русия са въведени 11 327 ограничавания. Общият брой на глобите, наложени на Русия, доближи 14 022. Русия изпревари Иран (4268 разнообразни санкции), Сирия (2643 санкции) и Северна Корея (2133 санкции).

Съединените щати вкараха най-вече наказания против Руската федерация през годината (1948 г.). Следват Швейцария (1782 санкции), Канада (1590), Англия (1429), Европейски Съюз (1390), Франция (1324), Австралия (945) и Япония (919).

От началото на СВО са наложени 9117 антируски наказания против физически лица, 2090 против юридически лица, 96 против правосъдни институции и 24 в авиационния бранш.

Сега във фокуса на международните медии е десетият пакет от наказания на Европейския съюз, който стартира да се приготвя безусловно ден след публикуването на деветия пакет (16 декември 2022 г.). Около 120 лица и организации са добавени към санкционния лист на десетия пакет. Това са кредитни организации Tинкофф Банк, Aлфа Банк, Росбанк; също Фонда за национално богатство (ФЗБ), Руската национална презастрахователна компания (дъщерно сдружение на Централната банка). Освен това има 96 организации, свързани с отбранителната промишленост.

Въведени са нови ограничавания за експорт и импорт. Според Европейската комисия новите ограничавания се отнасят за експорт от Европейски Съюз в размер на 11,4 милиарда евро. Предишните пакети от наказания се правят оценка на 32,5 милиарда евро. Като подобен, Европейски Съюз е лимитирал съвсем половината (49%) от своя експорт за Русия (оценено въз основа на данни от 2021 г.). Ограниченията върху вноса се правят оценка на 1,3 милиарда евро. Като се вземат поради наложените по-рано наказания в размер на 90 милиарда евро, общо 58% от вноса в Европейски Съюз е бил под ограничавания (отново оценка, основана на данни за 2021 г.).

Едновременно с това Съединени американски щати, Англия, Канада, Австралия и Нова Зеландия също оповестиха нови порции наказания. Санкционните пакети на тези страни са доста сходни: още веднъж описи на лица и организации (главно свързани с съветската отбранителна индустрия), спомагателни ограничавания върху износа и вноса. По-специално, Съединените щати вкараха възбрана за доставка на съоръжение за потребителска електроника, чиято цена надвишава избрани граници; също по този начин дефинираха 200% мито върху вноса на съветски алуминий. Канада наложи ограничавания върху износа на избрани химикали за Русия.

Новото беше включването в черните описи на физически и юридически лица освен на Руската федерация, само че и на други страни. Повече от 30 компании от трети страни, „ свързани с опитите на Русия да избегне глобите, в това число трафик на оръжие и нелегално финансиране “, попаднаха под рестриктивните мерки в новия пакет от наказания на Съединени американски щати. Това са организации от Швейцария, България, Малта и Кипър.

Както към този момент означих, три съветски банки бяха в десетия пакет на Европейски Съюз: „ Тинькофф банк ", " Альфа банк ", Росбанк. Четири съветски кредитни институции попадат в листата на глобите на Обединеното кралство: Банк Санкт-Петербург, Уралсиб, Зенит и МТС-Банк. А Министерството на финансите на Съединени американски щати включи цели 11 банки в листата на „ юбилейните “ наказания: Банка на Санкт Петербург, Московска кредитна банка, Ланта-Банк, Металлинвестбанк, МТС Банк, банк " Левобережный ", Приморие, СДМ-Банк, Уралска банка за реорганизация и развиване, Уралсиб, Зенит.

Темата за глобите не е нова за съветските банки. Рискът от наказания породи преди съвсем девет години, когато Крим стана част от Руската федерация. През 2014 година Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк, Внешэкономбанк, Россельхозбанк, Банка на Москва и техните дъщерни сдружения бяха обект на ограничавания на Европейски Съюз и Съединени американски щати. Санкциите тогава бяха частични. Мерките включваха да вземем за пример възбрана за издаване на заеми на банки за интервал над 30 дни и търговия с новите им облигации.

А преди година към този момент бяха въведени цялостни наказания против редица съветски банки. Това включва цялостна възбрана за работа на западните финансови пазари, спиране на връзката със системата SWIFT, блокиране на кореспондентски сметки в западни банки и заледяване на активи. Такива банки в Съединените щати са включени в листата на SDN (SDN, Specially Designated Nationals – „ Специално избрани лица “) – черен лист на хора и организации, с които на жителите и непрекъснато пребиваващите в Съединени американски щати е неразрешено да вършат бизнес.

Този лист се поддържа от OFAC, Службата за надзор на задграничните активи към Министерството на финансите на Съединени американски щати. Още напролет на предходната година Съединени американски щати постановиха такива наказания на ВТБ, Откритие, Совкомбанк, Промсвязбанк и Новикомбанк. Освен това бяха сложени секторни (частични) ограничавания на Газпромбанк, RSHB, Aлфа Банк и MKB, до момента в който Сбербанк имаше лимитирани кореспондентски сметки. Още през април Сбербанк и Алфа Банк бяха изцяло блокирани. Като част от пакетите от наказания на Европейски Съюз през 2022 година VTB, Sovcombank, Sberbank, MKB и други съветски финансови организации бяха изключени от системата SWIFT.

Броят на съветските банки, които са под цялостни или частични наказания, надвиши три дузини. Това е към една десета от всички съветски банки с годни лицензи. Изглежда не е толкоз сериозно. Въпреки това съвсем всички огромни и най-големи кредитни организации на Руската федерация попаднаха под глобите. По мнението на специалисти, под рестриктивните мерки на груповия Запад са били банки, които съставляват минимум 80% от активите на съветската банкова система.

Руските банки се подготвяха и се приготвят за вероятни ограничавания и забрани. На първо място, от 2014 година Банката на Русия се приготвя за прехода от SWIFT към различна система, наречена SPFS (Система за прекачване на финансови съобщения). Към средата на 2018 година консуматори на SPFS са повече от 400 организации, основно съветски банки.

По това време броят на съветските консуматори на SPFS надвиши броя на съветските участници в SWIFT. Според Банката на Русия трафикът през SPFS се е нараснал с 22% през 2022 година спрямо миналата година. В същото време през предходната година множеството интернационалните сетълменти на съветски банки продължиха да се правят посредством системата SWIFT.

Просто огромните и най-големи съветски кредитни институции започнаха да правят такива интервенции посредством тези съветски банки, които към момента не са глобени. Очевидно заради тази причина Западът в идващите пакети от наказания ще усили броя на съветските кредитни институции.

„ Колективният Запад “ не е подготвен да вкара 100% блокиране на интервенциите на съветската банкова система посредством SWIFT. Първо, това ще подкопае доверието в системата SWIFT и ще форсира основаването на различни системи в света. Второ, запазването на достъпа на някои съветски банки до системата SWIFT е належащо за осъществяване на сетълменти по тези транзакции за експорт и импорт с Русия, които груповият Запад към момента не е подготвен да откаже, макар че ще направи всичко допустимо да ограничи сходни интервенции, затова санкционният лист ще се разшири съветски кредитни институции.

Алтернативни системи SWIFT сега се създават и към този момент се употребяват от някои други страни, които са съществени търговски сътрудници на Русия. А скачването на съветската SPFS с сходни системи на страни сътрудници основава предпоставки за цялостен отвод от SWIFT.

Например, на 12 декември 2022 година съветски организации получиха позволение да открият сметки vostro в Индия в рупии и ги отвориха, а още на 28 декември Русия и Индия организираха първите транзакции в рупии, употребявайки SPFS и сходната индийска система SFMS.

На 31 януари 2023 година беше пуснат в употреба информационен канал сред SPFS и иранската система SEPAM. Държавите започнаха да търгуват изцяло без присъединяване на системата SWIFT и каквито и да било байпасни схеми.

Китайската национална република стартира построяването на опция на SWIFT преди няколко години, наречена CIPS (трансгранична система за междубанкови плащания). В средата на предходната година съветски медии оповестиха, че редица съветски банки са почнали да работят посредством CIPS. Бяха упоменати 23 кредитни институции, в това число Газпромбанк, ФК Откритие, Московска кредитна банка (МКБ), Азиатско-тихоокеанска банка, Транскапиталбанк, Солидарна банка, Ак Барс, Абсолют Банк, Банка Санкт Петербург " (БСПБ).

На 14 февруари 2023 година Банката на Русия разгласи, че броят на участниците в SPFS е достигнал 469, от които 115 са нерезиденти. В отчета се споделя, че през предходната година към SPFS са се включили същият брой страни, колкото през целия предходен интервал на работа. От началото на 2023 година броят им нарастна до 14.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР