Общият брой на издадените електронни рецепти през Националната здравноинформационна система

...
Общият брой на издадените електронни рецепти през Националната здравноинформационна система
Коментари Харесай

Над 20 млн. електронни рецепти са издадени през НЗИС

Общият брой на издадените електронни предписания през Националната здравноинформационна система (НЗИС) надвиши 20 млн., като половината от тях са осъществени през последните 8 месеца. Средно дневно се издават по над 68 000 е-рецепти. Централизираната онлайн система за определяне и разпределяне на лекарствени артикули бе построена от „ Информационно обслужване “ АД в рекордно къси периоди и пусната в употреба при започване на февруари 2021 година

„ Електронните предписания понижиха фрапантно риска от погрешно разпределяне на лекарства и облекчиха оптимално пациентите, лекарите и  фармацевтите “, сподели изпълнителният шеф на „ Информационно обслужване “ АД Ивайло Филипов. По думите му модулът е една от най-често употребяваните електронни услуги в България.

Общият брой на лекарите, които са работят с НЗИС, е над 15 000, а към системата сполучливо са свързани над 3 550 аптеки от цялата страна. Над  4 000 фармацевти сполучливо извършват предписаните по електронен път медикаменти на пациентите.

Модулът за вписване на електронни прегледи в НЗИС също регистрира внушителни резултати. За по-малко от 8 месеца през системата са регистрирани над 10 млн. прегледа. Средно дневно се правят по 130 000 е-прегледа. Системата дава опция за цялостно електронно документиране и предпазване на всички осъществени медицински прегледи. Чрез електронизирането на процеса всички пациенти и оторизирани здравни лица имат цялостна проследимост на болесттите, диагнозите, назначените лечения, проучвания и други

До този миг през НЗИС са издадени и над 5 млн. електронни посоки. От тях близо 2.8 млн. са посоки за лабораторни проучвания. За по-малко от 3 месеца, откогато бяха въведени новите функционалности на системата, са издадени съвсем 2 млн. посоки за експерт, над 190 000 документа за високоспециализирани действия и 100 000 посоки за здравна експертиза. За по-малко от месец са издадени над 200 000 електронни посоки за хоспитализация, като приблизително дневно се записват по над 10 000 електронни документа. С модула за е-хоспитализации работят над 350 лечебни заведения.

„ За по-малко от 2 години „ Информационно обслужване “ АД сътвори чаканите повече от 20 години съществени системи за електронизирането на процесите в извънболничната и болничната помощ, с което на процедура бе сложено началото на електронното опазване на здравето в България “, сподели изпълнителния шеф Ивайло Филипов. По думите му в до края на годината се чака да бъде напълно актуализирано електронното здравно досие на пациента посредством достъп през браузър, стартиране на мобилно приложение, въвеждане на е-пациентски лист, дентални услуги, нови регистри и списъки и други функционалности.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР