Общинският съветник в СОС и председател на Постоянната комисия по

...
Общинският съветник в СОС и председател на Постоянната комисия по
Коментари Харесай

Григорова: Ръце, крака, всичко изтича от България, не само мозъци

Общинският консултант в СОС и ръководител на Постоянната комисия по опазване на здравето и обществена политика от МК " Българска социалистическа партия за България " Ваня Григорова поддържа разпрострялите синдикалисти на днешния митинг пред Министерски съвет.

" Ние гоним фрагментите. Помните, че преди години се говореше за приключване на мозъци. Изтичат към този момент ръце и крайници, освен мозъци ", разяснява Григорова пред " Фокус " ниското възнаграждение на част от работещите в държавната администрация.

Недоволството е поради опазване на плануваните размери на средствата за превъзмогване на разликите във възнагражденията на чиновниците в държавната администрация. Исканията на излезлите на кротичък митинг членове на КТ " Подкрепа " и " Федерацията на самостоятелните синдикати от държавното ръководство и организации " към КНСБ за нарастване на заплатите са влезнали като точка от дневния ред при започване на съвещанието на държавното управление в оставка, стана ясно малко след неговото начало.

Ваня Григорова, която познаваме и като дълготраен синдикален деятел акцентира, че на митинга не са пристигнали само на чиновниците от Агенцията за обществено подкрепяне (АСП), както беше обявено авансово.

" Обръщам внимание, че тук на митинга не пристигнали единствено чиновници на Агенцията за обществено подкрепяне, тук са и чиновници на Агенцията по заетостта, на Националния статистически институт, има хора от НЗОК, има доста работещи в държавната администрация, на които дълги години не бяха увеличавани заплатите или пък единствено с 10% ", посочи тя. " Оказа се, че точката даже не е била включена в дневния ред на Министерски съвет. Също по този начин желанията са за орязване на средствата. Когато орежеш 200 лева, които чисто са 150 лева, какво нарастване им даваш на хората и за какво разчиташ те да бъдат твоите ръце, крайници и мозък на терен? "

" Нека да напомня, че още при приемането на Бюджета, ръководещите се похвалиха, че заделят един не дребен фонд за компенсиране на диспропорциите в държавната администрация. Защо? Защото там има доста разлики в границите на една служба, която извършват разнообразни функционалности. И освен това. Заплатите в държавната администрация са извънредно ниски ", изясни Григорова.

" Нали не чакаме човек с 1000 лв. заплата да е стимулиран и да работи на 110% от опциите си, когато всекидневно се чуди по какъв начин да покрива персоналните си сметки и ежедневните си разноски? ", попита риторично тя.

" През тези няколко месеца се водеха интензивни договаряния пред Министерския съвет, както с сътрудниците от КТ " Подкрепа ", по този начин и с тези от КНСБ, за това по какъв начин тъкмо да се разпределят тези средства. След тези положени многомесечни старания най-после беше направена методика, по която да се разпределят средствата. Приблизително към 200 лв. бруто би трябвало да получат хората.Нека да напомним, че през 2022 година изпитахме инфлация, която не е случвала в последния четвърт век. Не можем да оставим хората, на които се крепи ръководството на страната, действието на терен на заплати, близки до минималните ", безапелационна бе Григорова пред " Фокус ".

" Искам да прибавя нещо доста значимо обвързвано със Столична община. Миналата седмица имаше митинг на медицинските сестри. Тогава ръководещите дадоха обещание да получим средства от държания бюджет, те ги били договорили с господин Асен Василев. Но и това не го виждаме като точка от дневния ред за съвещанието на Министерския съвет. Преди малко сигнализирах кмета Васил Терзиев и зам.-кмета по финанси и мощно се надявам да проведат диалог с техните сътрудници, тъй като това са техните съпартийци да включат точката в съвещанието на Министерски съвет, тъй като с изключение на обществените служащи, с изключение на работещите в бюрата по труда и статистиците, медицинските сестри в София, също зависят от решенията на кабинета ", посочи общинският консултант в СОС и ръководител на Постоянната комисия по опазване на здравето и обществена политика Ваня Григорова.

Държавата гони фрагментите си, безапелационна бе тя.

" Не могат да остават в България с това възнаграждение. А след това обясняваме, че няма фрагменти. Ние гоним фрагментите. Помните, че преди години се говореше за приключване на мозъци. Изтичат към този момент ръце и крайници, освен мозъци. Всичко изтича от България. Ако задачата на ръководещите е поддържането на 3% недостиг, с цел да влезем в Еврозоната, запитвам се – нужно ли е да влизаме в Еврозоната в клуба на богатите, като прислужници с една обезлюдена и обезсилена България. За мен отговорът е не ", заключи Григорова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР