Общинският съветник от “Демократична България Симеон Ставрев сигнализира, че и

...
Общинският съветник от “Демократична България Симеон Ставрев сигнализира, че и
Коментари Харесай

Симеон Ставрев алармира: В яслите в София има само 2000 места за родените през 2021 г. деца

Общинският консултант от “Демократична България ” Симеон Ставрев алармира, че и през тази година ще има сериозен дефицит тук-там в детските градини и ясли в София.

Според неговите калкулации над 10 хиляди деца от набор “2021 ” ще останат без място в ясла.

След като през днешния ден бяха оповестени свободните места се оказа, че за родените през 2021 година в цяла София има 1831 места, 334 за деца с хронични болести и 4 за деца със специфични просветителни потребности. Това са общо 2169 места. На година в София се раждат над 13 хиляди деца, а съответно през 2021 година в столицата са били родени 15,7 хиляди деца

“Какво ще се случи с останалите над 10 хиляди деца, които няма да могат да намерят място в общинска градина или ясла? Без място в ясла ще останат и деца с хронични болести и специфични просветителни потребности ”, разяснява общинският консултант като акцентира, че този проблем съществува от години в София.

Ставрев напомня още, че частните детски градини и ясли са с такси от над 750 лева, което тежи на фамилния бюджет на родителите на некласирани деца.

Той разяснява и казуса с отчуждаването, който с години е неглижиран от управата на кмета на града Йорданка Фандъкова.

“Защо ГЕРБ ръководят София 13 години и не могат да решат казуса? Йорданка Фандъкова, а не районните кметове, дава отговор за разширението и новото строителство на ясли ”, съобщи Симеон Ставрев като даде образец с Лозенец където по три ясли е трябвало да се работи, само че към този момент без прогрес.

От години в София има дефицит тук-там в детските градини и ясли. През 2021-ва над 10 хиляди деца са останали отвън класирането. А през 2020-та те са били с към 2000 по-малко, само че при 3645 по-малко претенденти.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР