Общинският съветник Карлос Контрера, председател на групата Патриоти за София“

...
Общинският съветник Карлос Контрера, председател на групата Патриоти за София“
Коментари Харесай

Карлос Контрера от ВМРО: Пещерни типове тровят цели квартали

Общинският консултант Карлос Контрера, ръководител на групата „ Патриоти за София “ в Столичния общински съвет, също се причисли към митингите против замърсяването на няколко квартала. Ето какво написа той на профила си във Facebook: Началото на актуалната зима следва да се означи не с ноемврийския сняг, а с начеването на една нова „ мода “ из софийските гета - ударното горене на пластмаси, гуми, кабели, забележете - облекла втора ръка, за битово отопление. Едновремешните практики да се секат дървета от парковете и да се горят бяха позаместени от посочените нововъведения. Не че са спрели да секат в парковете (например в Западен парк) и да горят суровите дърва, само че тази година горенето на всевъзможни боклуци е в апогея си.

Като съществени замърсители се обрисуват „ Виетнамските общежития “ и кв. „ Факултета “. С просто око се откриват пушеците, които бълват двата цигански катуна. На километри от тях се носи пушек и воня на изгорели гуми и кабели. Модата с горенето на парцали и облекла втора ръка е от предходната година, само че в този момент отбелязва зверски напредък. Въпросните облекла нормално костват стотинки кг, идват в България обработени и напоени с химикали. Явно и елементарно горят, щом ромите драговолно ги употребяват. Разбира се, събират и от кофите, каквото им падне.

От началото на студените есенни дни в двете гета стартира ударното горене, стартират денонощните пушеци. Стотици, в случай че не и хиляди печки за отопление на твърдо гориво бълват нездравословни излъчвания - пушек, сажди, прахови елементи, задушлива миризми. Гори се всичко, което е налично и съвсем без пари. Отнякъде се мъкнат непрестанно и остарели черчевета, които се трошат на улицата и бързо се изгарят в печките ведно с боята по тях. Живущите в кварталите до „ Виетнамските общежития “ и кв. „ Факултета “ стартират всекидневно да се оплакват от замърсяването на въздуха. Един къс престой в кварталите им демонстрира че са прави. Задимено е, мирише на изгоряла пластмаса, на сяра, усеща се парене и ощипване в носоглътката при по-продължително стоене навън. Носи се тънък пласт прахуляк, който се отсрочва на всички места - най-хубавият отзив е прането по терасите - за часове се покрива със сивкаво-черен прахуляк, пепел. А кюмбетата на ромите не стопират денонощно.

Описаната картина ни повече, ни по-малко е геноцид. Своеобразен геноцид над цели квартали. Очевидно на тези, които горят боклуците в печките, не им пука изключително - тровят себе си, фамилиите си, близките. Но всички останали са цели. Категорично става дума за геноцид, реализиран от пещерни видове. Няма по какъв начин по различен метод да се охарактеризират тези жители, които заврени в копторите си палят и горят, каквото им падне.

Жители на „ Красна поляна “, а и на „ Овча Купел “ и регион „ Илинден “ сигнализират, че откогато е почнал отоплителният сезон на „ други възможности “ горива нормите за фини прахови частици са скочили внезапно - 10-15-20 пъти над допустимото. А какви отрови се отделят при този вид горене от употребяваните е въпрос на разбор, който евентуално би послужил за научна дисертация.

За в този момент способените от Регионална инспекция за опазване на околната среда - София мълчат и дават бланкетни, общоприети отговори. С други думи се бездейства, тъй като станциите не отчитали пикови индикатори. Няма и по какъв начин да регистрират, тъй като около посочените гета станции няма. И тук явно се сблъсква с формалната истина. Но това надали топли, не може да ни задоволява. Факт е, че замърсяването на въздуха от тези „ различни горива “ е злокобно. Столична община твърди, че се правят инспекции, даже имало два формирани акта. Но какво от това. И един въпрос към Агенция за протекция на детето - по какъв начин не е открито нито едно нарушаване и не са отнети родителските права на нито един „ родител “ от тези гета, който си гледа потомството в тези условия. Пълно безмълвие и безучастие.

В началото на предходната седмица подадох сигнал до Регионална инспекция за опазване на околната среда - София с две претенции - да се инсталира станция или да се разположи мобилна такава, която да замерва замърсяването през целия отоплителен сезон. А на всеки извършител да се сформира акт по реда на член 35 от Закона за качеството на атмосферния въздух. Размишлявайки, съм податлив да стигнем и по-далеч - да забраним отоплението на твърдо гориво във „ Виетнамските общежития “ с решение на СОС (това пълномощие го има по закон), а за какво не и на територията на кв. „ Факултета “.

Очевидно се нуждаем от бързи решения и драконовски ограничения. Видно е, че и законодателната рамка се нуждае от съществени промени, с цел да се оправим с тази повсеместна дивотия да се тровят цели квартали.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР