Общинският съвет в Пловдив прие изменението на Общия устройствен план

...
Общинският съвет в Пловдив прие изменението на Общия устройствен план
Коментари Харесай

Приеха новия ОУП на Пловдив, имотът от 81 дка край Гребната база остана за рекреационни дейности

Общинският съвет в Пловдив одобри изменението на Общия организационен проект  без никакви корекции от в началото импортираното предложение. С 36 гласа „ за ”, 6 „ срещу ” и шестима „ въздържали се ” новият градоустройствен проект бе признат, като последваща стъпка е обнародването му в държавен вестник.
Прочетете още
Дебатите по точката продължиха над четири часа, като в полемиката се включиха и доста от протестиращите тази заран. Те упорстваха парцелът от 81 декара да бъде предназначен за зеленина, като не се разрешава строителство на него. Преди гласуването имаше и няколко оферти, измежду които бе отлагането на предлагането до изработката на цялостен отчет за новите моменти в него. Друго бе той да се върне ЕСУТ, с цел да се преразгледа статута на въпросния парцел. Двете предложение не бяха признати от болшинството в локалния парламент. От Българска социалистическа партия предложиха парцелът още в този момент да бъде предназначен за зелени площи, без да се минава нова процедура и гласоподаване на Общ устройствен план. Това предложение също не бе признато.

Преди гласуването основният проектант Димитър Ахрянов направи къса ретроспекция по процедурата на изменението на общия организационен проект, която продължи над три години. Той засегна и съответния парцел край Гребната база. По думите му това е първият Общ устройствен план в Пловдив, който е направен, като е проследяван и сравняван всеки един Подробен устройствен план на парцели в целия град.

Първоначалното отреждане за парцела е било за спорт и атракции, само че по-късно е трябвало да бъде изменен за озеленяване. Тогава в община Пловдив е постъпило несъгласие от представители на притежателите, които възразяват против това отреждане, защото те имат влезнал в действие градоустройствен проект още 2001 година. Тъй като Общ устройствен план не може да трансформира влезнал в действие обстоен организационен проект, от общината са имали две опции- или да върнат предходното отреждане на парцела, или да предложат ново. Ако теренът е бил запазил старите си индикатори, то върху него е можело да се направи увеселителен парк, само че защото попада върху зона на публично обслужване, то е можело да се застрои с жилищни здания. Поради това от градската администрация са предложили този вид на Общ устройствен план – ОД. В него се разрешава застрояване до 30% на имота, кинт 0.8 и 9 метра височина.По думите на основния проектант, това е била единствената алтернатива за въпросния парцел, която хем да ограничи строителството по него, хем притежателите да са съгласни с това.

След гласуването, протестиращите напуснаха залата с възгласи „ оставка ”, като те не престават да упорстват парцелът да остане за зеленина, а община Пловдив да го отчужди.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР