Общинският съвет в Пловдив може да блокира или да пусне

...
Общинският съвет в Пловдив може да блокира или да пусне
Коментари Харесай

Коалицията „ГЕРБ-Гергов” заедно срещу Пловдив в битката за панаира

Общинският съвет в Пловдив може да блокира или да пусне договорката сред община Варна и предприемача Георги Гергов за Пловдивския панаир. От години Гергов и община Варна в лицето на кмета от ГЕРБ Иван Портних се пробват да трансформират разпределението на акциите в сдружението „ Международен панаир Пловдив “.

Ако това стане страната в лицето на Министерството на стопанската система действително ще загуби глас при взимането на решения за бъдещето на компанията .

Пътят за действителното приватизиране на панаира минава през друго сдружение на Гергов – „ Пълдин туринвест “, в което предприемачът е съакционер дружно с община Пловдив.

В четвъртък той е поканил представителя на общината в компанията на общо заседание, на което да се реши дали да бъде признат трети акционер – община Варна. Апортната вноска на морската община би трябвало да е делът ѝ от 29% в Пловдивския панаир.

Представителите на „ Демократична България “ в общинския съвет на Пловдив ще предложат представителя на общината да блокира приемането на Варна като съакционер. Ще желаят и локалната власт да упражни правото си да спре нарастването на капитала на „ Пълдинтур инвест “.

По закон общината може да се възползва от това право без значение какъв брой огромен е делът ѝ в публично-частната компания. Това изясни пред Mediapool общинският консултант Веселина Александрова от „ Демократична България “. Тя добави, че в отчета на кмета Здравко Димитров за взимане на решение по какъв начин да гласоподава представителят на общината в общото заседание на „ Пълдин туринвест “ има многоточие, т.е. общинските съветници би трябвало да вземат крайното решение.

Според Александрова все още има схващане от представители и на други политически групи в съвета да блокират договорката на Гергов и варненския кмет Иван Портних.

Още повече, че преди към година локалният парламент в Пловдив към този момент спря схемата. Какво ще е окончателното гласоподаване ще се разбере в четвъртък сутринта. За по-късно същия ден е планувано и общото заседание на „ Пълдин туринвест “. То е свикано по покана на Гергов единствено ден, откакто Върховният административен съд пусна договорката му с Портних.

Според Александрова самата процедура по привикване на общото заседание е в нарушаване на закона, защото от поканата до датата на събранието би трябвало да има 30 дни, а не както в тази ситуация – 7.

Последствията

Ако въпреки всичко Пловдив разреши община Варна да влезе в „ Пълдин туринвест “, това ще има последици и за контрола върху самото сдружение, както и за този върху „ Международен панаир Пловдив “. В момента община Пловдив има 25% от акциите в „ Пълдин туринвест “, а Георги Гергов управлява останалите 75.

Реклама

Тази компания има редица парцели в Пловдив, главно в Стария град. Ако община Варна влезе в сдружението с апорт на каузи си от 29 на 100 в панаира, тогава делът на Пловдив в „ Пълдин туринвест “ ще падне до 22.9 на 100. Малко ще се свие и този на Гергов, само че пък ще има комфортен най-малко за момента съакционер в лицето на варненския кмет.

Ще се промени и салдото на силите в „ Международен панаир Пловдив “. През „ Пълдин туринвест “ Гергов към този момент ще управлява 79% от акциите в сдружението, а страната ще остане с едвам към 20 на 100.

Със спадането на обществения дял на акциите под 30 на 100 на процедура сдружението ще се ръководи напълно от Гергов през „ Пълдин туринвест “. Това ще му разреши даже да вземе решение за очистване на сдружението, в случай че реши, разяснява Веселина Александрова.

Дългогодишна сага

Сагата с „ Международен панаир Пловдив “ АД се точи от времето на тройната коалиция – 2007 година, откакто следеното от Георги Гергов сдружение „ Пълдин туринвест “ съумя да придобие посредством скрита приватизация съвсем без пари 50.36% от капитала на панаира.

Десетина години по-късно – през 2017 година, вторият кабинет на Бойко Борисов даде на общините Варна и Пловдив останалите акции на страната в Пловдивския панаир. Община Варна получи 29%, а Пловдив – 20.63%.

Това беше несъмнено от депутата от ГЕРБ и покровител на Бойко Борисов Спас Гърневски като „ обира на века “ за Пловдив. Тогавашният министър председател размишления и подреди двете общини да върнат акциите. Община Пловдив го направи, само че община Варна не помни, макар взетото решение на общинския съвет от май 2017 година

Странното решение на второто държавно управление на Борисов беше обвързвано със договорката за така наречен варненска „ Дупка “, която по-късно общината изкупи от Гергов. Официално Портних се аргументира, че ще прави на мястото ѝ изнесена панаирна палата и във Варна.

През лятото на 2021 година Георги Гергов прави предложение община Варна да апортира акциите си в „ Международен панаир Пловдив “ в „ Пълдин туринвест “. Кметът Иван Портних внася искане за апортиране на акциите против 16 милиона лв., само че то е оттеглено по искане на икономическия министър.

На 10 декември 2021 година за повторно Портних внася настояването си и то към този момент е утвърдено от 28 съветници в 51-местния общински съвет с аргумента, че е по-добре общината да вземе 16 милиона лв..

Областният шеф нападна незабавно това решение в съда. Първоинстанционният съд уточни, че общинските съветници не могат да анулират влязлото в действие решение за връщане на акциите на страната, което кметът просто е отказал да извърши. В последна сметка Върховният административен съд разреши приключването на договорката с Гергов.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР