Общинският съвет в Кубрат проведе редовно заседание, на което беше

...
Общинският съвет в Кубрат проведе редовно заседание, на което беше
Коментари Харесай

Бюджетът на Община Кубрат за 2024 година бе приет – какво съдържа той?

Общинският съвет в Кубрат организира постоянно съвещание, на което беше гласуван и признат новият бюджет за 2024 година на община Кубрат . Той беше подсилен с 13 гласа „ за “ , 5 гласоподаваха „ срещу “, а двама от локалните депутати се въздържаха. Въпреки полемиката по най-важната точка, бюджетът беше признат, а предложенията на някои от съветниците бяха отхвърлени .

В приходната и разходната част, бюджетът ще бъде в размер на 26 882 190 лв. . Планирано е общите доходи да бъдат в размер на 7 785 452 лв. , като взаимоотношенията с централния бюджет ще са в размер на 19 096 738 лв. . Най-много средства са планувани за обучение – 12 273 448 лв., следват общи държавни служби – 3 447 011 лв., а обществените действия възлизат на 4 411 696 лв.. За опазване на здравето са планувани 1 093 722 лв. . Финансовото перо за културата е в размер на 1 616 137 лв.. За спорт са планувани 105 000 лв. .

Призив за нарастване на средствата за спорта в бъдеще насочи общинският консултант от ГЕРБ Борислав Борисов, който в това време поздрави Общината, че постоянно е съдействала за развиването на спорта и в частност в хандбала . Въпроси в региона на опазването на здравето насочи и съветничката Елица Митева от ГЕРБ.

От Разузнавателна служба на ФРГ дефинираха новият бюджет като закостенял и разхитителен . Въпреки няколкото направени оферти за промени, те бяха отхвърлени от болшинството. Едно от предложенията пристигна от общинския консултант Бюрхан Мюзелифов от „ Разузнавателна служба на ФРГ “, който предложи плануваните средства за планиране и ремонт на улица „ Дунав “ в село Мъдрево от 10 000 лева да се трансформират в поправки на водосборните шахти в град Кубрат . По думите на Мюзелифов, въпросната улица в Мъдрево била странична, не била оживена и на нея съвсем нямало младежи, защото те били в чужбина, а и се събирали единствено по време на избори. Разяснение за положението на детските уреди в Мъдрево, за изборите и потребността от поправки даде кметът Салим Мустафа.

Още при започване на съвещанието локалните депутати и по-специално болшинството от Движение за права и свободи одобриха Годишния доклад за 2023 година за осъществяване на Програмата за ръководство за интервала 2019-2023 година на кмета Алкин Неби. Точката беше утвърдена с 15 гласа „ за “, до момента в който други 5 гласоподаваха „ срещу “ . Разделение измежду локалния парламент внесе и Годишният доклад за осъществяване на Програмата за запазване на околната среда на територията на общината за 2023 година Отношение по тематиката показаха Елица Митева и Бюрхан Мюзелифов.

Вълнение измежду съветниците внесе и Годишният доклад за осъществяване на дейностите по Програмата за преодоляване на популацията на безстопанствените кучета на територията на общината. Разяснение по тематиката показа заместник-кметът Мирослав Йорданов, който след заложени въпроси от общинския консултант Елица Митева разясни, че приютът за безстопанствени кучета в Кубрат не е в развой на регистрация, защото се работи по неговото разширение, с цел да може да приема повече безпризорни кучета , най-вече нападателните. Стана ясно, че с цел да стартира процсура по регистрация би трябвало да се назначи и ветеринар , който, както разясни Елица Митева, може да заема и позицията на шеф. Отделените средства до този миг са за разширението на приюта и дейностите на компанията по кастрация, вътрешно и външно обезпаразитяване, чипиране и превозване на безпризорните животни.

С 15 гласа „ за “ беше признат Отчетът за осъществяване на Общинския План за младежта за 2023 година и на Общинския План за младежта за 2024 година Становище по отчета показаха от Разузнавателна служба на ФРГ. С 20 гласа „ за “ съветниците утвърдиха осъществяването на вътрешни обезщетени промени в утвърдената с решение на общински съвет – Кубрат план-сметка за установяване на нужните разноски по Закона за локалните налози и такси на Община Кубрат за 2024 година Също единомислещо с 20 гласа „ за “ Общинският съвет одобри годишния Доклад за осъществяване на Общия организационен проект на Община Кубрат за 2023 година

Съветниците единомислещо утвърдиха придобиването на дълготрайни материални активи до 280 000 лева за снегопочистване на общинската пътна мрежа на територията на общината, както и даването на краткотраен безлихвен заем в размер на 15 000 лева на Сдружение с нестопанска цел „ МИГ Завет-Кубрат “. До края на месец май 2024 година съветниците удължиха безвъзмездното даване на камион, благосъстоятелност на Оперативна програма „ Чистота и БКС “ – Кубрат за потребностите на община Самуил.

Мнозинството от локалните парламентаристи даде единодушие за даване чартърен на полски пътища , попадащи в масиви за прилагане за стопанската 2023/2024 година на територията на община Кубрат и установяване на цена за използването им. Предложенията пътищата да се опазят от разораване и обезпечаването посредством тях на достъп до масивите н е срещнаха поддръжката на болшинството.

Определен бе методът на прилагане на дървесина от „ Кубратска гора “ ЕООД в горите, благосъстоятелност на общината. От решението стана ясно, че ще се дават до 4000 пространствени кубически метра дървесина за потребностите на общинските бюджетни структури, ветерани от войните, военноинвалиди, военнопострадали и хора с увреждания.

Малко преди приемането на бюджета, съветниците утвърдиха предложение за кандидатстване на Община Кубрат пред Фонд „ Социална протекция “ по целева Програма за възстановяване на материалната база за разнос на храна на Домашен обществен патронаж – Кубрат. Целта на плановото предложение е да се усъвършенства материалната база на Домашния обществен патронаж в град Кубрат посредством закупуване на нови маси и столове, създавайки подобаваща и ефикасна инфраструктура .

След мненията на Постоянните комисии постъпиха запитвания от общинския консултант Нуржихан Бахриева /БНД/, която изиска конкретизиране дали става въпрос за цялостна замяна на материалната база , или става въпрос за допълнение към съществуващата. Утвърждението за цялостна замяна пристигна персонално от шефа на общественото дружество Ахмед Камбер, който добави, че по всяка възможност старите маси и столове ще бъдат бракувани . От своя страна Нуржихан Бахриева прикани старите столове най-малко да бъдат дарени за село Беловец. Оказа се, че от столове и маси имат потребност и в други обитаеми места, в това число Каменово и Тертер. Кметът Неби съобщи, че по този въпрос ще се намерения, само че с огромното конкретизиране, че предлагането на Общината първо би трябвало да бъде утвърдено.

Съветниците утвърдиха листата на общинските жилища по предопределение, като одобриха и отдаването под аренда посредством обществено оповестен конкурс на аграрен парцел от Общинския аграрен фонд в землището на село Тертер. На сесията беше призната годишна Стратегия за ръководство на общинската благосъстоятелност в община Кубрат за интервала 2023-2027 година. Съветниците също утвърдиха Приемането на План за деяние на общинските концесии за интервала 2023-2027 година, както и Годишната стратегия за ръководство и предписание с парцели общинска благосъстоятелност за 2024 година.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР